De bourgogne-bijbel

import eetteam 31 dec 2010 Leven

Jasper Morris is al een jaar of dertig een insider in de Bourgogne. Voor het Engelse Berry Bros. & Rudd, met een anno van 1698 het oudste, nog steeds actieve wijnhandelshuis ter wereld, fungeert deze MW (Master of Wine) als het wijngeweten voor deze streek.

Morris woont er, kent alle ins and outs en koopt er in. Een aantal jaren geleden ontmoette ik hem voor de eerste keer. Résidence Wijnimport had het een goed idee gevonden om bij hem thuis een proeverij Le Montrachet te geven. Overigens is er geruststellend weinig beschikbaar van wat wel beschouwd wordt als de allerbeste witte wijn ter wereld. Nog geen acht hectare groot is de grand cru Le Montrachet, lappendekengewijs verdeeld over slechts zestien eigenaren. Zo heeft René Fleurot – de kleinste – slechts 0,4 hectare tot zijn beschikking en gaat Marquis de Laguiche er met 2,6 hectare als grootgrondbezitter door het leven.

Aan de vooravond van ‘Le Proeverij’ (waarbij de 1999-oogst van dertien producenten zou worden geproefd) was voor de genode smaakpapillen nog een klein trainingskamp belegd. Morris had een paulée geïnitieerd, een ongedwongen samenzijn waarvoor de genodigden zelf hun flessen wijn mee dienden te brengen. Aldus kon er vast worden proefgedraaid met de wijnen van een aantal andere bourgogne-grootheden, waaronder Roumier, Bachelet en rising stars de Bret Brothers (zie ook elders in dit Eetteam).

Sinds kort heeft Morris zijn vloeibare knowhow aan papier toevertrouwd. Inside Burgundy heet zijn bijna zevenhonderd pagina’s tellende bourgogne-bijbel, waarin meer dan duizend wijngaarden worden besproken. Vijfendertig uiterst gedetailleerde kaarten zorgen ervoor dat niemand de weg kwijtraakt tussen de noordelijke Chablis en het zuidelijke Pouilly. In een prettige, open stijl die nergens snobbish of betweterig is, ontsluit Morris de onoverzichtelijke streek, maakt hij van wijnproducenten mensen van vlees en bloed en betuigt hij zijn liefde voor ‘all the fine wines of the region’. Al komt de mooiste quote wat dat betreft van ene Maurice Healy, die in het begin van de vorige eeuw zijn ervaring met een fles Volnay Caillerets 1889 als volgt omschreef: ‘I took one sip; I closed my eyes and every beautiful thing that I had ever known crowded into my memory…’


Dan weet u wat u kunt verwachten wanneer u een slok Burgundy Inside krijgt.

‘Inside Burgundy’,€59,95.

Onder meer te koop bij de winkels van

Wijnkoperij De Gouden Ton.

Reageer op artikel:
De bourgogne-bijbel
Sluiten