De lange arm van Sjuul

import de kring 31 dec 2010 Cultuur

De regels handhaven is zoals bekend niet de allersterkste kant van de Nederlandse overheid. Het is dan ook nog maar de vraag in hoeverre het Commissariaat voor de Media gaat ingrijpen bij WNL. Daar zijn Telegraaf-redacteur Emile Bode en zijn ex-collega Arnold Burlage zich actief met het WNL-beleid aan het bemoeien.

PowNed, evenals WNL ‘geboren’ in het Telegraaf-concern, meldde vorige week dat twee Telegraaf-mensen ‘rücksichtlos orde op zaken aan het stellen’ zijn bij WNL. Opdrachtgever: Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs. De namen van diens ‘inquisiteurs’ – ze zouden onderzoeken of de WNL’ers wel rechts genoeg zijn – wist PowNed niet te noemen. Wij kunnen dat wel: Bode en Burlage (inmiddels met de vut).

Weliswaar is WNL opgericht door De Telegraaf en zetelt de omroep nog altijd in het Telegraaf-gebouw, ze behoort onafhankelijk te zijn van de krant, aldus de regels van het Commissariaat voor de Media. Dat was een voorwaarde om WNL toe te laten tot het publieke bestel. Paradijs en zijn troepen mogen, zo denk je dan, dus op geen enkele wijze invloed uitoefenen op personeelsbeleid en programmering.

Bode wast desgevraagd zijn handen in onschuld. “Ik mag toch wel adviezen geven? Als dát al niet meer mag…” Wat behelzen die adviezen precies? “Arnold en ik praten met die mensen over hoe ze betere programma’s kunnen maken. Maar ik doe het onbezoldigd; ik ben en blijf gewoon in dienst van de krant.”

Dat is nu juist het probleem. Bode: “Ik ga ook niet te lang door met dat advieswerk, anders krijgen we misschien wél last met het CvdM.”

Woordvoerster Wanda Bade doet evenwel haar best niet de indruk te wekken dat het CvdM in dezen een stevig potje aan het handhaven is. “Of die Telegraaf-mensen WNL mogen adviseren? Ehh, daar moet ik even over nadenken, hoor. We zijn wel naar WNL aan het kijken. Dit nemen we ongetwijfeld mee. Maar ik kan nu niet zo even zeggen: dit mag wel en dat niet.”

Dat moet toch ergens staan? “Was dat maar zo. De Mediawet meldt nergens keihard wat wel en niet is toegestaan. Daar moeten we dus voorzichtig mee omgaan.”


Geen taal die de WNL-bonzen zal doen beven in hun stoel. En de kijker? Die mag vanaf 5 januari beoordelen hoe Joost Eerdmans het er vanaf brengt als presentator van Uitgesproken WNL. Anders dan zijn voorganger Michiel Bicker Caarten is het ex-LPF-Kamerlid wél rechts genoeg bevonden door Paradijs.

Reageer op artikel:
De lange arm van Sjuul
Sluiten