Spring naar de content

Maaskantje boekt Amsterdam

Waarin de onbehouwen New Kids in werkelijkheid de rust zelve blijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De bioscoopfilm New Kids Turbo is de wanhoop van de filmkritiek. Het maakt niet uit hoeveel plichtsgetrouwe journalisten de messen slijpen van achter de tekstverwerker (één recensent beklaagde zich dat hij voor zijn fatsoen de hele film had moeten uitzitten), het vermaledijde publiek blijft stokdoof voor hun waarschuwingen. De film had het beste openingsweekend aller tijden voor een Nederlandse bioscoopfilm.

Afgelopen week in Amsterdam was de presentatie van het New Kids Turboboek, waarvan het eerste exemplaar werd aangepakt door Steffen Haars, co-regisseur, co-scenarist en of dat niet genoeg is, ook nog vertolker van de rol van Robbie Schuurmans. Op foto twee, niet aan het Aldi-bier maar voor de verandering aan de champagne, staat Flip van der Kuil, de andere co-regisseur en co-scenarist. Hij speelt de rol van Barrie Butsers.

De presentatie zelf was een uiterst vredige aangelegenheid, een waarbij de hoofdpersonen alle tijd namen om zich voor te stellen aan een handjevol vertegenwoordigers van de media. En hoewel je het redelijkerwijs kon verwachten, blijft het toch verrassend hoe weinig de hoofdrolspelers lijken op hun alter ego’s. Van der Kuil is er nauwelijks toe te bewegen in de camera’s te kijken. Meestentijds bestudeert hij de punten van zijn schoenen. Collega Tim Haars, evenals zijn broer Steffen geboren in het inmiddels legendarische Maaskantje, blijkt desgevraagd een fan van Ajax te zijn. Dankzij het boek is nu bekend dat de heren zich bedienen van het allerplatste dialect van Den Bosch, waar een aantal hunner schoolgegaan is. Brabants is het niet, en zelfs geen Maaskants volgens de kenners.

Supermarktcaissière Manuela van Grunsven, gespeeld door Nicole van Nierop, leende haar hoogzwangere kunstbuik van Carice van Houten, die hetzelfde ding had voortgesjord in de verfilming van De gelukkige huisvrouw van Heleen van Royen. Tijdens de opnamen kreeg ze het aan de stok met een passerende touringcar vol Amerikanen, die er unisono schande van spraken dat ze als aanstaande moeder een sigaretje stond te roken. Ze liep naar de bus om te laten zien dat de buik een rekwisiet was, maar de Amerikanen lieten haar niet uitspreken en schreeuwden: “Bad for the baby! Bad for the baby!” Naast Nicole staat Ruud Matthijsen, in de film de snackbaruitbater Henk van Boven en de vader van Gerrie.


Het boek, op zwaar glanzend papier met glossy naaktfoto’s van Foxy-meisjes en een compleet facsimile van het script, is een kindje van Willemijn Tillmans, hoofdredacteur van Lebowski Achievers (imprint van uitgeverij Lebowski). Speciaal voor de foto heeft ze haar jurk op een strategische plek voorzien van de felbegeerde New Kids Turbo-bumpersticker. Tof, Willemijn! Nog meer zwaargewichten uit het boekenvak staan op foto zes. Rechts Oscar van Gelderen, uitgever van Lebowski. Links de nieuwe verloofde van Oscar. Ze heet Manuela Klerkx en Oscar, die in het verleden ruimhartig met ja-woorden strooide, beloofde dit keer voor de verandering heel zuinig op het vrouwtje te zijn.