De ambities van Job Cohen

frank verhoef 3 jan 2011 Politiek

Dat de politiek leider van de PvdA niet vertrekt na de Provinciale Staten-verkiezingen van maart, is al bekend. En dat zijn progressieve (lees: linkse) manifestatie van 16 januari nu al afstevent op een mislukking mag geen geheim zijn. Maar wist u ook van zijn nieuwste ambities?

Job Cohen heeft in Nijmegen een nieuwjaarstoespraak gehouden waarin hij zijn missie voor 2011 ‘en lang daarna’ uiteenzette: “Het moet eerlijker, mensen moeten werk hebben en meedoen en de publieke voorzieningen moeten goed zijn.” Het zijn volgens de PvdA’er ‘drie ambities voor een toekomst waarin we ons met elkaar verbonden voelen en strijden tegen de splijtende krachten in de samenleving’.

Dat zal de autochtone kiezer uit de grote wijken in de steden waarschijnlijk worst wezen. Dus de vraag luidt: had Cohen ook nog wat te melden op het gebied van immigratie? Niks nakkes nada, jongen. Maar hij zegt wel wat over de slechte integratie van bepaalde groepen allochtonen. Komt ‘ie: “De voortdurende stigmatisering en generalisering van moslims en andere groepen is onfatsoenlijk, intolerant en oneerlijk.”

Cohen vervolgt: “Terwijl het zo simpel is: als je Nederlander bent, dan ben je ook voor 100% Nederlander en word je net zo behandeld als elke andere Nederlander. Voor alle Nederlanders geldt dat je alle kansen krijgt om wat van het leven te maken en dat je veel rechten hebt als je je netjes gedraagt en meedoet. En dat je op straf kunt rekenen als je je niet gedraagt.”

Sterker nog, volgens Cohen is het PvdA-verhaal juist een verhaal van het aanpakken van integratieproblemen. “Niet door de islam en alle moslims verdacht te maken, maar door de segregatie, onderwijsachterstanden, criminaliteit, werkeloosheid en taalproblemen aan te pakken. Ja, Marokkaanse en Antilliaanse jongeren zijn vijf keer zo vaak verdachte als andere jongeren. Dat is een groot probleem voor de samenleving.”

Maar het is volgens Cohen ook een ‘groot probleem voor al die Marokkaanse en Antilliaanse jongeren die wat van hun leven willen maken’. Cohen: “Die elke dag weer merken dat ze door mensen met wantrouwen bekeken worden. Zo wil ik de Nederlandse samenleving niet zien. In ons land wordt (sic) je niet beoordeeld op je afkomst of geloof, maar als individu op je gedrag. En als dat gedrag niet deugt, dan pakken we dat aan. Hard als het moet, zacht als het kan.”

Of dit het verhaal is waarmee de linkse samenwerking tot grote hoogten stijgt? Oordeel zelf en lees de hele toespraak.

[[ poll uid=331 ]]

Reageer op artikel:
De ambities van Job Cohen
Sluiten