Spring naar de content

Milieufan: ‘Vernietiging aarde is rechtse hobby’

Help, het rechtse kabinet vernietigt de aarde! Nou ja, dat schrijft het links-christelijke Trouw: milieufan Jaap Dirkmaat vindt de voorgenomen bezuinigen op natuur hartstikke moreel volstrekt onaanvaardbaar, ‘net als korten op de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking’. Sterker nog, in zijn ogen is de vernietiging van de aarde een rechtse hobby.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Dirkmaat is directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en bestuurslid van de stichting Das en Boom, dus hij kan het weten. Het kabinet-Rutte moet nu eenmaal bezuinigen, maar de milieufan vindt dat geen goed plan en beklaagt zich in Trouw: “Als natuur- en milieubehoud linkse hobby’s zijn, dan is vernietiging van de aarde zeker een rechtse.”

Die zit. Maar wat is er nou zo erg aan die bezuinigen? “Het effect van bezuinigingen zal zijn dat tientallen planten en dieren uitsterven. Het trekt een enorme wissel op toekomstige generaties. Korten op zorg, cultuur of pensioenen treft maar één generatie. Bezuinigen op natuur is voor mij moreel volstrekt onaanvaardbaar, net als korten op de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking. Bovendien is het terugdraaien van natuurbeleid regelrecht illegaal.”

Hij denkt na over juridische stappen, want bezuinigen op de natuur mag volgens hem niet. “Als het kabinet die doorzet, dan handelt het in strijd met nationale en internationale wetgeving en dat is ronduit onacceptabel.” Toch jammer dat milieuclubs steeds meer leden kwijtraken. Blijkbaar zijn linkse hobby’s niet zo populair.

Onderwerpen