Brulboei van het Jaar

import de kring 7 jan 2011 Cultuur

Hoewel de lijstjes eenieder ongetwijfeld de neus uit komen, kunnen we het niet laten om te preluderen op de uitslag van de Parool-verkiezing ‘Amsterdammer van het Jaar’ op zondag 9 januari. Wie van de Bekende Amsterdammers zou deze eretitel mogen dragen? De Damschreeuwer? Job Cohen

? Of toch Eva Jinek in combinatie met Bram Moszkowicz? HP/De Tijd hield een eigen mini-verkiezing.

Schrijver Robert Vuijsje gaat voor wethouder Lodewijk Asscher.

“De Wallen zijn een leuke toeristische attractie, maar de realiteit is dat daar dingen gebeuren die het daglicht absoluut niet kunnen verdragen. Ik vind het goed dat iemand politieke verantwoordelijkheid neemt en dat wil aanpakken. Wie absoluut níet als winnaar uit de bus mag komen? Daar doe ik liever geen uitspraken over, maar… Ik ben in ieder geval blij dat Martin Jol weg is bij Ajax.”

We trachtten ook de redactie van Het Parool zelf te bevragen, maar werden door hoofdredactrice Barbara van Beukering met een kluitje in het riet gestuurd: “De krant nomineert niet; het gaat om de stemmen van de lezers.”

Culinair journalist Johannes van Dam wil wel meedoen en kiest na enige bedenktijd voor Garrelt Verhoeven, hoofdconservator van de afdeling bijzondere collecties aan de UvA. “Verhoeven zet zich in voor bijzondere boeken. Amsterdam is de nummer één boekenstad en dan zijn dit soort mensen van grote waarde. Verhoeven organiseert tentoonstellingen, hij heeft stichtingen en brengt ‘het boek’ dichter bij het publiek. Hij is een duizendpoot.”

We waren ten slotte benieuwd naar de mening van Prem Radhakishun.

Zou hij als goedmakertje kiezen voor een zekere tv-criticus van de Volkskrant, ook al woont die in Den Haag? Of voor Matthijs van Nieuwkerk

? We zullen het nooit weten. “Waarom zou ik hieraan meedoen?” brult de ex-advocaat over de telefoon. “Vroeger, toen ik nog niet geïntegreerd was, deed ik mee aan dit soort verzoeken van journalisten. Nu ben ik geïntegreerd en weet ik dus dat de regel ‘voor wat hoort wat’ geldt. Als jij mijn naam noemt en je schrijft daarachter dat mijn nieuwe programma De Herkansing vanaf 6 januari op Nederland 1 te zien is, dan geef ik je een mooie quote. Anders doe ik niet mee. En ik wil een bevestiging via de mail van je hoofdredacteur dat je mijn programma mag noemen!”


De hoofdredacteur had het helaas te druk voor Radhakishun. Toch noemen we bij deze zijn programma. Laat de ‘tegenprestatie’ maar zitten.

Reageer op artikel:
Brulboei van het Jaar
Sluiten