Spring naar de content

Yves wijst de weg

Waarin miljonairs wel weten hoe je goedkoop kunt recipiëren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het nieuwe taboe is sinds kort de nieuwjaarsreceptie. Die van de gemeente Amsterdam werd op het laatste moment geannuleerd, vanwege de kosten. Die waren niet hoger dan het jaar ervoor: anderhalve ton voor een feestje waar tweeduizend mensen komen. Omgerekend nog geen honderd euro per persoon, en dat in een chique lokatie als het Concertgebouw. Kennelijk is dat anno 2011 duur. Maar je kunt je feestje natuurlijk ook in de RAI houden, zoals Yves Gijrath ieder jaar doet in december. En dan regelt hij er ook nog een wisselend buitenlands milfje bij dat de opening verricht. Was dat vorig jaar Pam Anderson, dit jaar kwam niemand minder dan Brooke Shields.

En als je van de verwarring bent bekomen, zingt ook Esmée Denters je nog eens toe.

Anders dan bij de egalitaire club van Eberhard van der Laan is er op de Miljonair Fair een heuse dress code: heren als pinguïn, dames als Sissy. Op de inmiddels opgeheven Eberhard-party is tenue de ville genoeg, lees: een colbertje boven een spijkerbroek. Maar als je dan toch wilt bezuinigen, doe het dan zoals Yves. De grootste sponsor is een Frans champagnehuis, waardoor alleen nog de hapjes een kostenfactor zijn. En de enige Rolls Royce die we in de expohal wisten te spotten, bleek gewoon te huur, met een chauffeur erbij. Dat kost je waarachtig geen arm en een been.

De eerste heuse miljonair die we in het vizier kregen, was Hotelbon-bedenker Chris Luken.

Rijk geworden doordat iedereen bij hem een bon van een paar tientjes kocht in plaats van meteen het hotel in kwestie te bellen en volpension te boeken. Ach, weten de mensen veel. Naast Chris staat Miljonair-uitgever Onno Aerden, tevens de uiterst geduldige nummer 47 op de kieslijst van de VVD. Alle bezoekers zouden een exemplaar van Miljonair bij de uitgang cadeau krijgen; het dikste tijdschrift ooit gemaakt, volgens Onno. Brooke kreeg het eerste gewichtige exemplaar uitgereikt en zakte daarbij bijkans door heur hakjes.


Makelaar Harry Mens hoort in het rijtje usual suspects als Jort Kelder, Marijke van Helwegen, Monique & Jan des Bouvrie (die net 25 mille lichter was geworden door een schikking met het Openbaar Ministerie). Uitgesproken arm is daarentegen Patricia Paay, die de kiekjes van haar boezem moest verkopen aan Jan Heemskerk junior van de Playboy om de deurwaarders van het goed geconserveerde lijf te houden. Nieuwe mogelijkheden biedt het internet, want Patricia heeft sinds kort een digitaal magazine. Het volstaat als belangstellende om je helemaal dood te laten spammen, maar verder kost het je niets.

En spaarzame tiepjes waren er ook op de Miljonair Fair. Bas van Schaik verzamelt kinnen, en kan bogen op een inmiddels omvangrijke verzameling. Van Schaik plaatst bij voorkeur labels in AvantGarde van labels waar hij zelf in dienst is. Maar het grote geld haalt hij binnen met het afknijpen van talentloze miepjes op televisie, wel zonder uitzondering in aanzienlijk kleiner kledingmaatje dan hij.