Spring naar de content

Pervers spel van nieuwe kantoorkolossen moet stoppen

Projectontwikkelaars, gemeenten en gebruikers gaan, ondanks de crisis, vrolijk door met het neerzetten van nieuwe kantoorkolossen. Daarmee veroordelen ze soms nog piepjonge ‘oude’ panden tot leegstand. Dit lucratieve maar perverse spel moet eindelijk eens stoppen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De crisis op de vastgoedmarkt is nauw verweven met die op de financiële markten. Beide markten waren ervan overtuigd dat ze eindeloos geld konden verdienen met geld. Uiteindelijk maakte een bikkelharde buiklanding een einde aan die illusie. Opmerkelijke verschillen zij er echter ook. De banken ontwikkelden allerlei geavanceerde financiële producten en derivaten die, achteraf, niet eens het papier waard bleken te zijn waarop ze beschreven waren. Duizenden miljarden zijn zo in rook opgegaan. In de vastgoedwereld lag dat net even anders: de ontwikkelingen en derivaten zijn gebouwd van gewapend beton. Als straks het laatste beetje lucht uit de vastgoedbubbel is geblazen, blijven de ruïnes van de gouden tijden nog lang zichtbaar.

Nu de raderen van de bouwindustrie piepend en krakend tot stilstand zijn gebracht, valt te constateren dat inmiddels elk vijfde kantoorgebouw leegstaat. Op enkele bedrijfsterreinen loopt de leegstand al op tot ruim boven de 30 procent, zoals in delen van Amsterdam Zuidoost. In sommige gebieden lijkt de neerwaartse spiraal richting verpaupering onomkeerbaar.

Natuurlijk voorspelden ook in de vastgoedwereld zwartkijkers al jaren dat het mis zou gaan. De leegstand die begin deze eeuw na het uiteenspatten van de internetbubbel werd veroorzaakt, is namelijk nooit opgevuld. Sommige kantoren uit 2003 zijn tot op de dag van vandaag nooit verhuurd.

Lees meer en reageer.

Onderwerpen