Spring naar de content

Haïti: Belgische journalist faket schietincident

Pijnlijk geval voor onze zuiderburen: de Belgische VRT-journalist Robin Ramaekers leukte een item over de cholera-epidemie in Haïti op met een pistoolschot. Terwijl hij moest wegduiken voor een steen. Hij is niet geheel onbegrijpelijk op non-actief gesteld. Hoofdredacteur Kris Hoflack nioemt het ‘een zware deontologische fout’. Wat deontologie betekent, leest u hier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Terwijl de beelden die Ramaekers heeft geschoten al spannend genoeg waren. De verslaggever was in oktober vorig jaar op Haïti aan het draaien. Hij deed verslag vanuit een opvangkamp waar de gemoederen verhit waren. Bewoners van een nabijgelegen woonwijk waren bang voor de met cholera-besmetten en bekogelden hen met stenen. Ramaekers moest, in beeld, voor één van die stenen wegduiken. De steen was echter niet te zien. Om een en ander wat spannender te maken monteerde hij een pistoolschot in het item.

Opmerkelijk, Ramaekers is namelijk één van de betere Belgische journalisten. Sinds hij in 2001 voor de VRT ging werken draaide hij onder meer reportages in Zimbabwe en Sri Lanka en raakte hij zelfs het ontoegankelijke Birma binnen. En dan nu dit.

Het item ziet u hieronder. Het gewraakte schot hoort u op 1:38 minuut.

Onderwerpen