Spring naar de content

Arie Boomsma

Arie Boomsma (Marken, 1974) is tv-presentator bij de KRO. Hij presenteert nu iedere woensdag Uit de Kast, een coming-outprogramma voor jongeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Onrustig. Ik geniet van veel werken, maar het is altijd een gevecht om ook het evenwicht met mijn privéleven te bewaren. De onrust die dat geeft, gebruik ik meestal om gestructureerd en gedisciplineerd bezig te zijn. Maar als zo'n periode te lang duurt, gaan mensen of projecten eronder lijden. Ik zit nu net op het randje.

Wie zijn uw helden?

Heb ik niet. Wel bewonder ik soms mensen om wat ze doen of zijn, zoals LeBron James, Kobe Bryant, Vincent van Gogh. En ook Arnon Grunberg, Michel Houellebecq, Susan Sontag en Willem Jan Otten.

Aan wie ergert u zich?

Aan een groot deel van de politici in de huidige coalitie.

Lijkt u op uw moeder?

Ja. We komen beiden kalm over en mensen vertrouwen ons snel. Mijn empathisch vermogen en liefde voor literatuur en taal heb ik van mijn moeder. Ook qua uiterlijk lijk ik meer op haar familie.

Wat is uw grootste angst?

Stilstand.

Wat zijn uw dagdromen?

Nu ik het zo druk heb: vakantie. Op een strand liggen, lezen, zwemmen en duiken. Ik dagdroom ook over hoe het zou zijn om kinderen te hebben en in de volgende levensfase terecht te komen.

Bidt u weleens?

's Ochtends en 's avonds zijn mijn vaste momenten. Tussendoor bid ik nog twee of drie keer per dag.

Wat is uw definitie van geluk?

Een combinatie van tevredenheid en vooruitgang.

Hoe moedig bent u?

Ik hou van vechten. Soms loop ik expres langs plekken waar ik een grotere kans loop om overvallen te worden. Dat gebeurt natuurlijk nooit. Laat op de avond zijn er in clubs weleens opstootjes. Dan ga ik er altijd tussen staan.


Waar schaamt u zich voor?

Voor het programma Wannahaves, dat ik ooit presenteerde. Liefdeloos gemaakt.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Een paar maanden geleden. Mijn vader mocht de twee kinderen van mijn broer dopen. Zij wonen in het buitenland, dus mijn vader ziet ze weinig. Ik zag dat hij ontroerd was en dat ontroerde mij.

Bent u aantrekkelijk?

Voor sommigen wel, voor anderen niet. Zelf zie ik ook beide kanten.

Lijkt u op uw vrienden?

Nee. Ik ben in mijn leven zo vaak verhuisd dat ik heel weinig vrienden van vroeger heb. Ik hoor nu nergens écht bij.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik krijg veel aandacht en vind het ook fijn als het om mij draait. Toch zou ik willen dat me meer kon richten op de mensen om me heen. Verder ben ik zo rationeel dat de emotie af en toe relatief vlak is. Dat zou ik meer in balans willen hebben.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn vriendin Kieu. Zij is ook mijn enige liefde.

Wat is uw grootste ondeugd?

Dat ik liever een leugentje verzin in plaats van probe-ren uit te leggen dat ik niet kan afspreken omdat ik het weer te druk heb met mijn werk.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn vriendin. Ze leerde mij praten over mijn gevoelens.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Nee. Maar op mijn zestiende ben ik met mijn broer eens op een enorme jongerenconferentie geweest met twee-duizend Amerikaanse gelovigen. Dat kwam in de buurt. De spirituele high die ik daar heb ervaren - zo kon ik later concluderen - is te vergelijken met drugsgebruik.


Welke eigenschap waardeert u in een man?

Traditionele mannelijke waarden zoals daadkracht en leiderschap, die moet een man gewoon hebben. Maar hij wordt pas echt interessant als hij ook kwetsbaar, gevoelig en zorgzaam kan zijn.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Zelfrespect. Vrouwen die zichzelf op een presenteerblaadje aanbieden heb ik nooit leuk gevonden. Van een vrouw vind ik het ook mooi dat het in een gesprek niet over oplossingen hoeft te gaan, maar dat ze vooral bezig is met wat een situatie met jou doet.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Heb ik niet. Mijn duurste bezit is mijn huis, maar dat is me niet echt dierbaar.

Bent u monogaam?

Zelfs dronken zou voor mij de drempel om vreemd te gaan te hoog zijn. Ik kom wel vrouwen tegen die ik erg leuk en sexy vind, maar het totaalpakket weegt nooit op tegen wat ik al heb.

Wat is uw grootste prestatie?

Het meest trots ben ik op het programma 40 Dagen Zonder Seks. Het was voor de EO erg verrassend en het voedde een maatschappelijke discussie. Straks hoop ikdeze vraag te kunnen beantwoorden met Uit de Kast.

Wat is uw grootste mislukking?

In 2004 heb ik geprobeerd een tijdschrift van de grond te krijgen. Dat werd in alle opzichten een fiasco.

Wat is de beste plek om te wonen?

Amsterdam. Kieus familie woont in Amerika; daar zou ik ook nog wel eens een plekje willen.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Als je positief en optimistisch in het leven staat, geloof ik dat je een zekere dosis ongeluk vermijdt en je sommige dingen van je kunt laten afglijden. Helemaal vermijden is onmogelijk.


Wat is uw devies?

Zorg dat jij het nooit nodig hebt dat een ander iets doet of laat.