Clafoutiskoerier

import eetteam 14 jan 2011 Leven

De crisis heeft vorig jaar fors huisgehouden in het restaurantwezen, maar ook menig kunstenaar zag de verkoop inzakken. Dat lot trof onder anderen kunstenaar/modeontwerper Simon de Boer, die vervolgens de tering naar de nering zette door zijn scheppende kracht in de keuken aan te wenden. Inmiddels opereert hij als Bakker Baard, de – voorlopig – enige Amsterdamse entrepreneur die zich exclusief op clafoutis heeft toegelegd. Clafoutis is een simpele boerentaart op basis van fruit en flensjesbeslag, die BB thuis à la minute produceert in een vijftal Tefal-oventjes van Blokker (‘het lelijke eendje onder de keukenapparaten’) en vervolgens persoonlijk op de fiets komt langsbrengen in Amsterdam. Een clafoutis van peer kost € 18,50, gevlijd op een (meegeleverd) bord van de kringloopwinkel, smaakvol verpakt in een kringloopkartonnen doos inclusief los bijgeleverde crème fraîche en poedersuiker. Tegen meerprijs krijgt u desgewenst een kelkje eau de vie. Een rabarberclafoutis kost een euro meer.

Baards klandizie is content met de service en de kwaliteit van de clafoutis – die er inderdaad ruimschoots mee door kan – en de bakker zelf is blij verrast met het succes: hij is inmiddels op zoek naar ‘een eigen pand’.

Bakker Baard toont het gelijk aan van keukenwetenschapper Harold McGee, die stelt dat je, als je je maar serieus genoeg met de bereiding van één gerecht bezighoudt, er uiteindelijk vanzelf een expert in wordt. Clafoutis heeft daarbij nog de magie van de eenvoud: vermeng 50 gram bloem met een mespuntje zout, roer er vier eieren door. Klop er 350 cc melk plus 50 gram suiker en een pakje vanillesuiker doorheen en schenk het beslag over anderhalf pond fruit naar keuze in een beboterde zandtaartvorm. Zet het geheel ongeveer veertig minuten in een oven van 175 graden. Of bel Bakker Baard op 06-81917218. Of zet de crisis opzij en start in uw postcodegebied een eigen taartnering.

Reageer op artikel:
Clafoutiskoerier
Sluiten