Ubbink in de piste

Jan Zandbergen 14 jan 2011 Cultuur

Waarin een asymmetrisch colbert voor menigeen iets kan betekenen.

Het Koninklijk Theater Carré was afgelopen week de catwalk van Hans Ubbink.

Zijn eerste shows gaf de hetero-hippie-couturier in zijn romantische krakkemikkige loft in het voormalige Fokkergebouw bij Schiphol, waar aan de benodigde vierkante meters bepaald geen gebrek was. Die locatie is inmiddels is afgebroken. Daarna zat hij een paar keer ad hoc in het veel te krappe Paradiso. Afgelopen zomer bivakkeerde hij één dagje in de openlucht in het Amsterdamse Bos, tijdens de langste dag van het jaar. En nu dus in Carré, waar het zaagsel van het kerstcircus nog op de vloer lag en het zweet van de paarden nog altijd onmiskenbaar in de lucht hing. Met op de tribune Annemarie Oster.

Die zat daar bepaald niet voor de eerste keer, want haar vader Guus Oster was tot zijn overlijden in 1984 tien jaar directeur van Carré geweest.

Ubbink liet de kans niet lopen om zijn show ditmaal vol te proppen met allerhande variété en goochelnummers. Dat begon al met Ellen ten Damme, die opende met een cover van Nina Hagen. De hoge slotuithaal van Naturträne zette ze net een fractie te laag in, maar Ten Dammes damesrochel, na afloop in het zaagsel, was meteen goed voor een open doekje. En met dat laatste bedoelen we niet heur vintage nipple slip.

Van de show kreeg iedereen van Ubbink mee dat changeant weer helemaal terug is (zowel rood-zwart als blauw-zwart als combi is toegestaan) en dat breisels (m/v) weer aan de extra lange kant mogen zijn in het najaar van 2011. Stoer was het herenpak met het ongelijke rugpand: rechts een halve meter langer dan links, met halverwege van nek tot billen een vervaarlijke ijzeren rits; alleen voor de heel dappere modieuze tiepjes.


Na afloop was het business as usual met de vaste Ubbink-coterie, waartoe sinds kort ook een heuse cabaretier is toegetreden. Ubbink-aficionado Bart Chabot is een oudgediende en fluistert hier nieuwkomer Peter Heerschop de huisregels in het oor. Camping-tv-ster Beau van Erven Dorens en jazzpianist Michiel Borstlap (die zich zoals bekend bij elke gelegenheid in Ubbink hullen) lieten zich ditmaal excuseren, maar de ree-ogige Anna Drijver was een waardige vervangster. Desgevraagd leek Ubbink haar iets meer voor meneer Drijver dan voor haarzelf. Ga voor het ritspak, Anna!

Namens de media banjerden in het zaagsel na afloop liefst drie toonaangevende hoofdredacteuren rond: José Rozenbroek van Volkskrant magazine, Willem Baars van JFK en Hilmar Mulder van Grazia. De laatste kreeg onlangs bij de Mercur-prijsuitreiking 2010 zelfs de titel van Hoofdredacteur van het Jaar.

Rob Kamphues is de grote man van KRO’s De Reünie en had zijn persoonlijke styliste meegenomen. Rob had nog niet meegekregen dat de biljartbalmodus passé is en dat Brylcreem bij de heren weer helemaal à la Ubbink is, maar misschien is het asymmetrische ritsenpak komend seizoen een ideetje. Past ook goed bij het kinky leren topje van zijn assistente Petri de la Croix.

Reageer op artikel:
Ubbink in de piste
Sluiten