Vuilniskinderen

Michael Klinkhamer 14 jan 2011 Economie

De kinderen van Cambodja hebben het niet gemakkelijk. Velen van hen moeten tussen het vuilnis hun kostje bij elkaar scharrelen. Filmproducent Scott Neeson besloot zijn leven om te gooien en er wat aan te doen.

De krankzinnige genocide van Pol Pot van 1975 tot 1979 heeft in het dagelijks leven van Cambodja diepe wonden achtergelaten. Tot op de dag van vandaag zijn familiebanden ontwricht. Langzaam is de economische situatie aan het verbeteren. Helaas niet voor de meerderheid van de bevolking. De kinderen van een grote groep arme verschoppelingen worden blootgesteld aan alcohol, drugs en prostitutie. Moeders in de slums verkopen hun kinderen voor drugs of om hun gokschulden te kunnen betalen. Kleine kinderen worden aan hun lot overgelaten. Om te kunnen overleven wroeten deze kleintjes in het afval van Phnom Penh. Ze peuteren de nog bruikbare onderdelen eruit, bijvoorbeeld inktpatronen en elektronica, of ze zoeken naar kleine stukjes ijzer en blikjes, en sorteren de hele dag bergen plastic flesjes.

De allerschrijnendste gevallen, kinderen en moeders die er totaal alleen voor staan en met ziektes kampen, worden met een beetje geluk door het Cambodian Children’s Fund (CCF) uit deze hel gehaald. Zij kunnen in het inmiddels beproefde en succesvolle medische, voedsel- en scholingsprogramma opgroeien tot vrolijke, gezonde en energieke kinderen. HP/De Tijd ontmoette bij het fotograferen in Phnom Penh de oprichter van het CCF, Scott Neeson.

Zes jaar geleden nam Neeson een radicale beslissing: hij beëindigde zijn succesvolle carrière als filmmagnaat (waarin hij de productie van films als Braveheart, Independence Day, Titanic en X-Men overzag voor 20th Century Fox en Sony Pictures in Hollywood). De 51-jarige Australiër besloot van het ene op het andere moment, tijdens een verblijf in Phnom Penh, dat hij het heft in eigen handen moest nemen. Nu probeert hij zelf wat te doen aan de schrijnende omstandigheden van de vuilniskinderen in Phnom Penh. Hij ontvangt hiervoor geen enkele financiële steun van de Cambodjaanse regering, maar weet door middel van particuliere donaties toch een kundige medische en educatieve staf in dienst te houden. Het CCF kan op deze manier zorg dragen voor meer dan zevenhonderd kinderen.


www.cambodianchildrensfund.org

Reageer op artikel:
Vuilniskinderen
Sluiten