Spring naar de content

Intussen bij het liquidatieproces: ‘Vieze Peter is een psychopaat’

Het liquidatieproces Passage sleept maar voort. De Amsterdamse rechtbank probeert vandaag de omvang van de strafzaak tegen Dino Soerel te bepalen. Een groot deel van de kwestie is gebaseerd op verklaring van kroongetuige Peter La S. (in het circuit ook wel bekend als ‘Vieze Peter’ vanwege de slechte staat van zijn gebit). Volgens de advocate van Soerel, Bénédicte Ficq, is La S. een ‘psychopaat’. Het Openbaar Ministerie maakt dat niet uit. “Ook psychopaten kunnen betrouwbare verklaringen afleggen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Ficq heeft de checklist psychopathologie op La S. losgelaten. Wat blijkt volgens haar: de kroongetuige is glad, oppervlakkig, egocentrisch, leugenachtig, manipulatief, heeft een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, oppervlakkige emoties en een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel. Volgens de checklist is hij dus een psychopaat.

Volgens het Openbaar Ministerie is het niet van belang of La S. een psychopaat zou zijn. ”Het gaat om de betrouwbaarheid van zijn verklaringen,” aldus officier van justitie Michiel van IJzendoorn.

En zo kabbelt het Passageproces maar voort. La S. maakte vorig jaar nog veel stampij over zijn rol als kroongetuige. Het OM zou toezeggingen hebben gedaan die het niet nakwam. “Ik doe niet meer mee met dit amateurtoneel,” voegde La S. de rechtbank begin vorig jaar toe.

Meer lezen over de belevenissen van Vieze Peter doet u hier. “U moet dat zo zien, edelachtbare. Dat milieu heeft zo zijn eigen dynamiek en dat geldt ook voor de mensen met wie je daar omgaat. Dat ligt vaak toch een beetje anders dan in het gewone leven.”