Spring naar de content

Annemarie Jorritsma: ‘Je mag toch wel een grapje maken?’

De burgemeester van Almere is sterk in uitglijders. Ze hoopt dat anderen even hard kunnen lachen om haar onhandigheid als zij zelf. 51 vrijpostige vragen aan Annemarie Jorritsma. ‘Ik ben niet van plan minder spontaan te worden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Hoe kijkt u zelf terug op het afgelopen jaar?
“Het was hectisch. Door de grote winst van de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen konden we in Almere op heel veel mediabelangstelling rekenen. Dat heeft ons weer de kans gegeven om onze gemeente te laten zien.”

Pardon?
“We waren van tevoren erg bang dat de publiciteit alleen maar negatief zou zijn, maar ik vind dat die hele toestand veel journalisten een genuanceerder beeld van Almere heeft gegeven dan dat ze daarvoor hadden.”

Almere werd omschreven als PVV city, dat zal menigeen geen positieve benaming noemen.
“Wij zijn altijd een stad geweest waar nieuwe partijen zich snel thuis kunnen voelen, al was het maar omdat er heel veel kiezers zijn die niet erg traditioneel aan een partij vastzitten. Wij waren destijds ook de eerste met twee raadsleden van de Centrum Democraten.”

Lekker dan.
“… en Leefbaar heeft het hier ook altijd goed gedaan. Bij de landelijke verkiezingen dit jaar sprong de PVV er overigens niet meer uit. Hoe dan ook: we kregen veel media-aandacht en die ging niet alleen uit naar de politieke ontwikkeling hier maar ook naar andere zaken. Wist u bijvoorbeeld dat er in Almere ondanks de economische crisis maar liefst 1450 nieuwe woningen zijn opgeleverd? Dat vind ik fantastisch.”

Wordt u er nooit moe van om almaar te moeten roepen hoe ontzettend leuk Almere is?
“Ja, ik denk regelmatig: ik hou er gewoon mee op.”

Waarom blijft u het dan doen?
“Veel mensen kennen Almere slecht omdat ze er nooit komen. Amsterdam, daar komt iedereen wel eens vanwege een evenement of culturele happening. Onbekend maakt onbemind en dat betekent dat wij door moeten gaan met vertellen hoe goed het in Almere is.”

 Het scheelde niet veel of u had nu in Amsterdam gewoond.
“Tijdelijk hoor, tijdelijk.”

 Hoe kijkt u terug op uw gooi naar het burgemeesterschap van Amsterdam?
“Laat ik voorop stellen dat ik het heel vervelend vind dat burgemeesterssollicitaties in de krant komen.”

Maar dat is nu eenmaal gebeurd.
“Hoe dan ook, ik vind dat als er zo’n vacature is, je het gewoon moet proberen. En over de manier waarop het vervolgens gelopen is, kan ik niet geheel ontevreden zijn.”

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.