Spring naar de content

Sharia in de polder

Nederland is een club fanatieke moslims rijkers: Shariah4Holland. Drie leden van de Belgische tak zitten vast op verdenking van terrorisme, de Britse afdeling is verboden. Hoe gevaarlijk zijn Abou Imran en zijn volgelingen? ‘Wij hebben geen eigen mening, want wij hebben de Koran.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

In België is al enige tijd de groep Shariah4Belgium actief onder leiding van Abou Imran. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een club die zich inzet voor het invoeren van de sharia in het Westen. Ondanks dat het aantal leden wordt geschat op minder dan honderd, heeft Shariah4Belgium al voor veel opschudding gezorgd bij onze zuiderburen. Een lezing van de Nederlandse auteur Benno Barnard over religie en verlichting werd door de groep zo verstoord dat deze moest worden afgeblazen. Hetzelfde gebeurde toen een aantal politici van de sociaal-democratische partij sp.a tijdens een verkiezingscampagne een moskee wilden bezoeken.

Het zijn acties die je makkelijk kunt afdoen als kattenkwaad van een stel baldadige jongeren. Wie de filmpjes van de groep op YouTube bekijkt, denkt al snel in een Koefnoen-aflevering te zijn beland. Een moslim met Vlaams accent die koningin Beatrix oproept zich te bekeren tot de islam, doet nu eenmaal komisch aan. En als het daarbij zou blijven, zou Shariah4Belgium zo een doorstart kunnen maken als comedygezelschap.

Helaas is de werkelijkheid grimmiger. Hoewel Abou Imran elke betrokkenheid ontkent, werden er afgelopen november zeven terreurverdachten opgepakt in Antwerpen waarvan er drie banden hadden met Shariah4Belgium. Alle zeven zitten nog steeds vast.

Shariah4UK, de organisatie waarnaar Shariah4Belgium is gemodelleerd, staat inmiddels op de lijst van terroristische organisaties. Onder leiding van diezelfde Abou Imran probeert de groep nu ook in Nederland vaste grond onder de voeten te krijgen met Shariah4Holland.

Moeten we daar in Nederland daar bang voor zijn? Of is Sharia4Holland niets meer dan een groep jongeren met een gebrek aan aandacht? Geert Wilders heeft in ieder geval al laten weten de groep zo snel mogelijk te willen verbieden. 

Niet alleen Wilders heeft bezwaar tegen Shariah4Holland. Een van de eersten die reageerden op de oprichting van Shariah4Holland was imam Fawaz van de As-Soennah-moskee in Den Haag. Fawaz is in Nederland vooral bekend als de imam die Allah smeekte om Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh een ernstige ziekte te bezorgen. Die man vindt Shariah4Holland te extreem en wil niks met de groep te maken hebben.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen