Spring naar de content

Atzo Nicolaï over De Missie

De Tweede Kamer debatteert volgende week woensdag over de voorgenomen missie naar Kunduz in Afghanistan. De VVD is in principe voor. Buitenlandwoordvoerder Atzo Nicolaï over de kwaliteit van de Afghaanse agent en internationale verantwoordelijkheid. 'De PVV heeft de mond vol van moslimterrorisme, maar weigert iets aan de bron te doen.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat u betreft gaan we terug naar Afghanistan.

"Principieel ben ik voor, maar we hebben nog vragen. Die hebben vooral te maken met de veiligheid van onze mensen. Vooropgesteld: Kunduz is een veiliger gebied dan Uruzgan. Maar voor onze veiligheid zijn we voor een groot deel afhankelijk van Duitse troepen. Sinds Srebrenica zijn we daar heel alert op. Ik wil precies weten hoe dat is georganiseerd."

SP-kamerlid Harry van Bommel zei hier vorige week: waarom trainen we die agenten niet hier in Nederland?

"Zodat ze, vergeeft u mij de ironie, leren parkeerboetes uit te delen? Ik ben zelf in de regio geweest. De agenten daar houden bijvoorbeeld vanuit een hutje aan een kruispunt een gevaarlijk gebied in de gaten. Dat is mentaal zwaar en technisch moeilijk. Dat leer je niet in een klaslokaal. Er zal echt in het veld getraind moeten worden. Deze agenten zijn niet nodig om snelheidsovertredingen aan te pakken maar om de burgers te beschermen."

Wat ons brengt op de huidige kwaliteit van de Afghaanse politie. Corruptie viert hoogtij.

"De politie in Afghanistan staat nog in de kinderschoenen. Dat was vroeger met het Afghaanse leger ook zo. Dat groeit inmiddels in hoog tempo, neemt in kwaliteit toe en heeft in grote mate de corruptie weten uit te bannen. De negatieve spiraal is ten goede gekeerd: een prestatie van formaat van de Afghanen en de internationale gemeenschap. Dat was een moeizame weg en dat zal ook gelden voor de politie. We willen dan ook dat er onderwijs wordt gegeven over bijvoorbeeld recht en staat. Daarom ben ik voor deze missie, daar wil ik in investeren."


Binnen GroenLinks is nu discussie, het is nog onzeker of de partij een missie steunt. Terwijl het haar eigen voorstel is.

"GroenLinks is nodig voor een meerderheid. Belangrijk, want ik hecht aan een zo groot mogelijke meerderheid in de Kamer. De VVD heeft, net als CDA en ChristenUnie, met hun motie meegetekend. Dat is gebeurd in nauw overleg met GroenLinks en D66. Wat mij betreft zijn de omstandigheden niet gewijzigd, behalve dat er nu een ander kabinet zit. Wat nu ter tafel ligt valt binnen de aard van de motie. Maar ik ontzeg niemand het recht om toch anders te beslissen."

GroenLinks kan het kabinet fiks in de wielen rijden door volgende week nee te zeggen.

"Ik heb zeer gerespecteerd dat Jolande Sap me zei dat de kleur van dit kabinet geen overweging voor haar is. Dat vind ik een eerlijke en integere benadering."

Vervelend dat uw gedoogpartner PVV tegen is?

"Dat vind ik ook jammer van de PvdA. Ik vrees dat Wilders en Cohen niet bereid zijn hier nog over na te denken. Het gaat er mij om dat we onze internationale verantwoordelijkheid nemen. Sinds het aantreden van president Obama hebben landen steeds meer bijgedragen aan Afghanistan. Die los-het-lekker-zelf-op-houding van de PvdA is niet de mijne. De PVV heeft de mond vol van moslimterrorisme, maar weigert iets aan de bron te doen. Deze missie is kleiner en van een andere aard dan de vorige. Het gaat mij om de veiligheid en opbouw van Afghanistan. Dat heeft ook zijn weerslag op de regio en uiteindelijk op Nederland. Ik vind niet dat we voor die verantwoordelijkheid moeten weglopen."

Onderwerpen