Boekjes en bootjes

Jan Zandbergen 21 jan 2011 Cultuur

Waarin we het schip ingaan met een bestsellerauteur van on-Nederlands formaat.

Onze Literaire Vrijdag begon met een bezoekje aan de traditionele nieuwjaarsborrel van Querido, Nijgh & Van Ditmar en Athenaeum-Polak & Van Gennep, die vanouds in concubinaat leven op het adres Singel 262 in Amsterdam. Waar men vroeger tot in de kleine uurtjes aan de bar in Arti & Amicitiae zat, wijkt de directie de laatste jaren uit naar de dranklokalen van Felix Meritis. Twee vroege innemende types zijn Robert Vuijsje en Ingrid van der Chijs.

Sterauteur Vuijsje is volop bezig met zijn nieuwe boek In het wild, en om de importantie van de auteur te onderstrepen staat hij ditmaal pontificaal op het voorplat. Die plek is van oudsher voorbehouden aan BN’ers en literaire chicks, dus trek zelf uw conclusie. Ingrid is als journaliste verbonden aan Elsevier en werkt voor Nijgh aan het boek Twee stewardessen. Een ervan is vermoedelijk Ingrid zelf, want zij liep in een vorig leven korte tijd met een arretje vol drankjes door een vliegtuiggangpad.

In het Queridohoekje was oudgediende Kees ‘t Hart in gesprek met nieuwkomer Hans Dagelet.

De laatste is bij het publiek bekend als acteur annex vader van Tatum, maar de vermoedelijke reden van ‘s mans aanwezigheid is zijn literaire debuut in maart bij Querido met de novelle De man met de vier o’s. Hans staat overigens op de achterflap van zijn boek, dus trek andermaal zelf uw conclusie.

Annemarie Oster is door de Volkskrant toegevoegd aan zijn vaste bestand columnisten, nadat de NRC een poging had gedaan haar te transfereren naar de Rotterdamse kwaliteitsbode. Waarop Philippe Remarque zijn chequeboek trok. Op weg naar de uitgang konden we nog juist Jonathan van het Reve begroeten, telg van een beroemd schrijvend geslacht.


En toen moesten we dringend naar het Amstel Hotel, waar we hadden aangemonsterd voor het boottochtje met de bestsellerschrijfster Tatiana de Rosnay.

Eén miljoen exemplaren werden te lande verkocht van Haar naam is Sarah, en dat is zelfs voor Nederlandse begrippen veel. Dan Brown en Stieg Larsson hadden elk meerdere titels nodig om tot dat getal te komen. De Rosnay wordt in Nederland uitgegeven door Artemis, dat onderdeel uitmaakt van Anthos, dat weer onder leiding staat van Chris Herschdorfer.

Tatiana was met haar man Nicolas de eregast op een boottochtje door de Amsterdamse grachten, gecaterd door La Rive. Veel van het uitzicht werd er niet genoten, want oesters en salades waren aan boord bijkans tot het handgeschilderde plafond opgestapeld. Het varende gezelschap bestond uit medewerkers van de uitgeverij, vertaalsters, vormgeefsters plus twee directieleden van de CPNB, te weten Eppo van Nispen en Marieke Verhoeven. Eppo overhandigde de familie De Rosnay naast een officiële oorkonde van Een Miljoen Verkochte Exemplaren het klassieke presentje voor de buitenlanders, waarmee vooral Nicolas in zijn sas leek te zijn. Terug in het Amstel Hotel ging de party onverdroten verder aan de bar, want een miljoen boeken verkoop je niet elke dag.

Reageer op artikel:
Boekjes en bootjes
Sluiten