Spring naar de content

Donker & onstuimig

Behalve met bekende ‘Europese’ druivensoorten zoals pinot noir en sauvignon blanc experimenteren de Russen ook grootschalig met druiven die behalve de hitte ook de strenge winters aankunnen. Zo moet de wijnliefhebber er niet van opkijken als hij in de nabije toekomst een fles met jubileinaja novgoroda in de schappen aantreft. Een witte wijn gemaakt van een druif die vroeg rijpt en het daarom goed doet in het natte, koele noorden van Rusland. Ook kan eerdaags de bestelling klinken: “Wie wil er nog een Kosmonautje?” Er schijnen te Samochvalovitsji in Wit-Rusland bij het maken van blanc de noir-wijnen fijne resultaten te worden geboekt worden met deze blauwe druif. En laten we ook zeker rekening houden met de komst van witte skoejinsj 675. Een beloftevolle kruising van de pearl of csba met de amurskiy en de alpha.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Recentelijk kreeg ik twee flessen aangereikt waarvan ik in eerste instantie ook dacht dat deze uit het oosten tot mij gekomen waren, een witte 6.0.13 en een rode 2.15. Nadere bestudering onthulde echter een Italiaanse afzender, Morosina. Deze wijnproducent in Veneto heeft zich toegelegd op de resultaten van experimenten in de jaren dertig van de vorige eeuw. Plaats van handeling: de oudste wijnopleiding van het land, in Conegliano. Daar meende professor Luigi Manzoni dat het kruisen van glera en cabernet sauvignon weleens tot lekker rood en wit zou kunnen leiden.

Nu bekt de naam weliswaar niet erg lekker, beide wijnen doen dat wel. De witte trakteert op de donkere geur van stro en rijp geel fruit. De mond krijgt gedroogde gele appels en abrikoos, mandarijn, bittere sinsaasappelschil, specerij, zon en citrus. En de rode doet mij wat aan dolcetto denken. Onbekommerd jeugdig en dorstlessend. Donker, onstuimig veloursfruit. Rijpe pruim, zwarte bessen, aangenaam bittertje en zachte zuren. En beide voor een prijs die overigens ook de naam van de wijn had kunnen zijn: € 8,90.

Verkoopadressen via www.wijnvriendenimport.nl

Onderwerpen