Spring naar de content

Duurzaam eten in de Kamer

Partij voor de Dieren-Kamerlid Esther Ouwehand wist vorige week tijdens het debat over de Moerdijk-ramp haar stempel op de vergadering te drukken. U moet weten dat in het restaurantbedrijf in de Tweede Kamer iedere dag warme maaltijden verzorgt, een deel à la carte maar ook altijd de ‘schepschotel’: een buffetmaaltijd die in warmhoudbakken klaarstaat. Die bakken staan vanaf zes uur klaar. De hygiënevoorschriften stellen dat zo’n maaltijd niet langer dan anderhalf uur warmgehouden mag worden, daarna verdwijnt deze in de vuilnisbak. Daarom is de afspraak dat de vergadering in elk geval voor half acht geschorst wordt, voor de dinerpauze. Behalve de Kamervoorzitter weet bijna niemand dat. Ouwehand: “Ik heb veel contact gehad met de koks en hun beloofd de Kamer aan die afspraak te houden.”En zo geschiedde. In weerwil van VVD, ChristenUnie en de PvdA schorste plaatsvervangend Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)op aandringen van Ouwehand de vergadering voor het diner. “Mevrouw Ouwehand weet het zo mooi te bren-gen, dat niemand haar kan tegenspreken,” en hij hamerde af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ouwehand boekte al eerder succes op dit gebied. Het viel VVD-Kamerlid Han ten Broeke onlangs op dat tijdens een debat van de Defensiecommissie de broodjes na een uur werden weggehaald om te worden weggegooid. Dit vanwege landelijk geldende hygiënevoorschriften. Ten Broeke wijdde er een tweet aan en Ouwehand, op dat moment in de plenaire zaal, pikte zijn berichtje op. Ouwehand: “Ik twitterde terug: Joh, ik spreek toevallig de minister die hierover gaat vanavond. Mede namens jou inbrengen?” En jawel, een voedsel-dereguleringsakkoord tussen de Partij voor de Dieren en de VVD was geboren.

Onderwerpen