Spring naar de content

Geboren grappenmaker

Een Nederlandse vertaling van de satirische The Daily Show uit Amerika – is dat haalbaar? De Nederlandse Jon Stewart, humorist Jan Jaap van der Wal, gaat het Comedy Central-programma vanaf 31 januari drie weken presenteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maar pas op voor hoge verwachtingen, zegt Van der Wal: “Stewart had dertien jaar nodig om te komen waar hij nu is. In Nederland word je al na drie afleveringen beoordeeld. Zoiets heeft tijd nodig.”

Voorbereiding is alles. “We hebben zeven grappenmakers ingehuurd. Er moet elke dag een goede monoloog klaarliggen.” In tegenstelling tot bij het satirische programma Dit was het nieuws wordt er veel beeld gebruikt. Van der Wal: “Hypocrisie blootleggen door fragmenten zó te monteren dat je ziet dat mensen zichzelf tegenspreken: dat gaan we doen. Bepaalde onderwerpen kun je trouwens altijd gebruiken, zoals de animal cops.”

Een eerdere variant op The Daily Show, De nieuwste show van BNN, moest na een paar maanden al uit de lucht. Waarom gaat het nu wel lukken? “Het medialandschap is nu gepolariseerder, en Patrick Lodiers is meer een presentator, geen geboren grappenmaker.”Is Van der Wal zelf wél leuk genoeg? “De vraag is niet of ik leuk ben. De grappen zijn leuk genoeg, en ik kan ze zéker vertellen.”

Onderwerpen