Spring naar de content

Android-phone bereikt buitenaardse hoogte

Apples iPhone mag dan qua naam torenhoog boven de concurrentie uitsteken, dit jaar mag Googles besturingssysteem Android de concurrentie de loef afsteken en letterlijk aantonen dat zelfs de sky niet de limit is. Britse onderzoekers zijn namelijk van plan om een Android-smartphone de ruimte in te sturen. Even kijken hoe het bereik daar is. Waarom, vraagt u? Omdat het kan!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nee, serieus: omdat het kan, dat is het hele idee achter het STRaND-1 project (surrey Training, Research and Nanosatellite Demonstrator) van de University of Surrey and Surrey Satellite Technology Limited (SSTL). Als een Android-toestel namelijk hetzelfde kan als een peperdure supercomputer van NASA, zou dat de hele ruimtevaart op zijn kop zetten.

De eerste vlucht staat gepland voor dit jaar en zal eerst onderzoeken of het Android-toestel überhaupt wel tegen de extreme druk en temperatuurwisselingen van de ruimte kan. Wanneer het mobieltje dat doorstaat, is het de bedoeling dat het Android-systeem als back-up gaat dienen van de hoofdcomputer, om vervolgens de controle van de satelliet volledig over te nemen, inclusief stuwraketten en navigatiesysteem.

“In een smartphone zitten veel verschillende onderdelen: sensoren, een videocamera, een navigatiesysteem en WiFi. Geavanceerde technologie, maar slechts een fractie van de grootte, zwaarte en kosten van reguliere satellietonderdelen. En aangezien Android op een open systeem draait, is het mogelijk om apps voor satellieten te ontwikkelen,” aldus de chef van het STRaND-1-project, dr. Chris Bridges.

We zijn vooral benieuwd of de gewichtsloosheid van de ruimte nog invloed heeft op Angry Birds.