Spring naar de content

Afghanistan; kijk die Jolande Sap eens gaan

In Den Haag begint straks het debat over de voorgenomen missie naar Kunduz. Wélk debat is vooralsnog even onduidelijk. Want dat van gisteravond moet eerst nog worden afgemaakt alvorens het echte vuurwerk in de Nationale Vergaderzaal losbarst. Edoch, het lijkt erop dat GroenLinks-voorvrouw Jolande Sap alle kaarten in handen heeft. En dat zou nog weleens vervelend kunnen uitpakken voor de PvdA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Frans Timmermans (PvdA) is in elk geval witheet. Tijdens het debat van gisteren zei hij meermalen alleen te willen debatteren over de originele Artikel 100-brief van het Kabinet. Dat liep toch even anders. Sap vertelde overleg te hebben gehad met premier Rutte (“ACHTERKAMERTJESPOLITIEK,” riep Hero Brinkman) en terwijl het debat nog bezig was, sijpelde er al wat nieuws naar buiten over dat het kabinet bereid was enige aanpassingen in de missie aan te brengen.

Brinkmans verwijt van achterkamertjespolitiek is overigens niet helemaal onterecht. Rutte heeft afgelopen maanden met meerdere fracties – achter de schermen – overleg gevoerd over de missie. En die gesprekken hebben zich logischerwijs onttrokken aan de openbaarheid.

Maar goed, Sap wilde aanpassingen en heeft die gekregen. Dikke kans dus dat GroenLinks akkoord gaat. De ChristenUnie kan dan niet achterblijven, en dat betekent dat er een parlementaire meerderheid is. D66 was sowieso al van plan om naar Kunduz te gaan, dus dat is geen probleem.

Wat ons brengt op de PvdA. Want wie had er nu gedacht dat Job Cohen (theedrinker) op één lijn zou zitten met Geert Wilders (koffiedrinker, het liefst een straffe bak)? En dat is natuurlijk pijnlijk voor de sociaal-democraten. De vraag ‘waarom wil de PvdA geen verantwoordelijkheid nemen in Afghanistan?’ is zo gesteld. En dat heeft Sap slim gespeeld. Leek eerst GroenLinks in een Catch 22-situatie te zitten, nu zit de PvdA op de schopstoel. Want Sap kan – ook al zal dat moeite kosten – haar kritische achterban overtuigen door te zeggen dat ze het kabinet op de knieën gedwongen heeft. Voor de PvdA ligt dat moeilijker: mordicus tegen de missie blijven leidt onvermijdelijk tot het geen verantwoordelijkheid willen nemen-verwijt, het gevolg van nu opeens vóór de missie zijn is een uit duizenden kelen hoorbaar ‘U DRAAIT!’.

En zo heeft Jolande Sap er op zeer kundige wijze voor gezorgd dat het debat straks waarschijnlijk gaat over de PvdA. Arme Job en Frans…

Die linkse samenwerking gaat nog eens heel groot worden.

Update 14.15 – Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zullen de Afghaanse dienders sowieso militaire missies moeten uitvoeren. Oók in Kunduz.

Vanaf 13.00  14.30 uur schakelt u in op Politiek 24.