Spring naar de content

Aambeien en aarsmaden

Waarin dokters romannetjes schrijven en societybeesten er de brui aan geven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Alle literatuur gaat over de dood. Over ziekte schrijft alleen een columnist. Steven van de Vijver is zo iemand. Hij was verbonden aan een huisartsenpraktijk in een multiculturele wijk van Amsterdam en deed daarvan verslag in de hoofdstedelijke krant Het Parool. Die wekelijkse columns zijn thans gebundeld, en Steven weet wat het publiek wil. Al meteen in de eerste bijdrage van de bundel kijkt de lezer over de schouder van dokter Van de Vijver discreet onder de boerka van zijn patiënte mevrouw Khabatti. Fraaie opening, dokter!

Afgelopen week was de presentatie van de bundel, die de titel Is dat normaal, dokter? meekreeg. Om het eerste exemplaar aan te pakken was Tom van 't Hek geëngageerd, alweer een dokter dus, zij het een die zijn praktijk heeft ingeruild voor een functie als pratend hoofd. Huisartsen zijn om onopgehelderde redenen enorm gesteld op elkaars gezelschap. Zeker is dat er elf dokters aanwezig waren in het verder toch niet heel ruime lokaaltje van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, waar uitgever Vic van de Reijt sinds jaar en dag Chef Papier is. Over Van de Reijt gaat inmiddels een halve eeuw de legende dat hij in zijn schaarse nuchtere uurtjes bezig zou zijn met dé biografie van Willem Elsschot, en groot was dan ook onze verbazing toen we vernamen dat het in maart aanstaande zover is. Na Het Boek van Violet en Dood van Reve is dit de materialisatie van dat andere legendarische Nederlandse boek dat zovele malen was aangekondigd, en even zovele malen weer uitgesteld.

Maar genoeg over Van de Reijt en terug naar de schrijvende dokter Van de Vijver.

Omdat het hier een factotum van Het Parool betreft, had de hoofdredactie van die krant het noodzakelijk gevonden om iemand af te vaardigen. Henk Steenhuis had kennelijk het kortste strootje getrokken en speelde hier met verve de rol van boer met kiespijn. De laatste keer dat we Henk spraken, was toen we gezamenlijk de aarde boven Martin Bril hadden aangestampt, maar Steenhuis hecht er sindsdien aan de wereld te laten weten dat dit een privéproject van ons was. Omdat we nooit te beroerd zijn om een ander te helpen, verklaren we bij dezen plechtig: Henk Steenhuis? Daar hebben we nog nooit van gehoord.


Jiska Fischer (hier met goede vriend Hans) is een ander Parool-coryfeetje dat lange tijd de rubriek Schuim verzorgde, in die krant de tegenhanger van deze rubriek. Jiska's opvolger Lorianne van Gelder houdt het volgende week voor gezien als society-columniste en geeft na vele honderden beoordelingen van andermans feestjes nu zelf een afscheidsparty, op De Kring.

De echte verrassing die middag was de aanwezigheid van bestsellerauteur annex Mooi Zeeuws Meisje Franca Treur, die overigens is verbonden aan het uitgeefimperium van Mai Spijkers. Maar Franca bleek een bekende van een van de elf dokters in de zaal, dus van een transfer is hier vooralsnog geen sprake.