Spring naar de content

Achterhoedegevecht

In een tijd waarin er al geruime tijd niet meer wordt onderhandeld tussen Israël en de Palestijnen, klinkt de echo van besprekingen uit het verleden. Het Britse dagblad The Guardian en de Arabische nieuwszender Al Jazeera openbaren dezer dagen 16.076 stukken die in de voorbije jaren werden gebruikt tijdens geheime vredesbesprekingen. Door deze Palestine Papers wordt ons een WikiLeaks-achtig kijkje achter de schermen gegund. Zo zouden de Palestijnen in 2008 bereid zijn geweest vergaande concessies te doen. De Israëliërs zouden bijna al hun nederzettingen rond Jeruzalem mogen laten staan. Een internationale commissie zou de controle over belangrijke heiligdommen in Jeruzalem krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De stukken zijn gelekt, waarschijnlijk door een bron uit het Palestijnse kamp. Daar is iedereen nu boos. Een onderhandelaar van destijds noemt de documenten ‘een stapel leugens’. Voor de radicale Hamas-beweging is het weer eens duidelijk dat de Palestijnse autoriteit heult met de vijand.

Het zijn achterhoedegevechten in de meest letterlijke zin van het woord. De alledaagse werkelijkheid proeft alweer bitterder dan in 2008, toen er tenminste nog werd gepraat. Hier vuurt de Israëlische grenspolitie een traangasgranaat af op stenengooiende Palestijnen bij het Shuwfat-vluchtelingenkamp aan de rand van Jeruzalem. Wat er ook achter de schermen gebeurt, aan het front valt er niets nieuws te melden.