Spring naar de content

Niet altijd een ander

Waarom gaan mensen uit elkaar? Het Centraal Bureau voor de Statistiek inventariseerde in 2005 de uiteenlopende antwoorden op deze vraag onder stellen die er de brui aan gaven en kwam tot de volgende verdeling.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De belangrijkste reden om een punt achter de relatie te zetten is een ‘botsing van karakters’ bij 38 procent van de ondervraagde mannen en vrouwen. De ongehuwd samenwonende stellen noemen dit probleem nog vaker: 46 procent van de mannen en 39 procent van de vrouwen houdt het hierom voor gezien.

Verliefdheid op een ander wordt bijna even vaak genoemd als relatiekiller: 38 procent van de mannen en 37 procent van de vrouwen geven deze verklaring.

Op de derde plaats komt het uitgekeken zijn op de ander: bij 25 procent van alle mannen en 18 procent van de vrouwen geeft dit de doorslag.

Bij samenwoners speelt dit probleem nog sterker: 35 procent van de mannen tegen 28 procent van de vrouwen geeft verveeldheid als argument. Bovendien is er een andere belangrijke reden: een onverenigbaar toekomstbeeld.