Spring naar de content

Noord-Korea trolt op Wikipedia

Uit de manier waarop gevangen en ouderen worden behandeld kun je opmaken hoe beschaafd een land is. Uit de manier hoe een veiligheidsdienst opereert kun je opmaken hoe wereldvreemd een land is. Kijken we naar Nederland, dan zien we een stel onopgeleide geheime agenten die hier en daar wat krantenknipsels copy-pasten. In Noord-Korea zijn de inlichtingendiensten wat creatiever. De plaatselijke AIVD in PyongYang is namelijk bezig met een infiltratieactie op Wikipedia.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een paar Noord-Koreanen die lopen te klooien met een Wikipagina. Het klinkt als een vrij nutteloze actie, maar om een of andere reden zien de Zuid-Koreanen dit als een probleem. Pagina’s over Kim il Sung en Kim Jung Il op de Koreaanse Wikipedia zijn inderdaad opvallend positief. Zo wordt er op de site van Kim Il jung uitgelegd waarom Noord-Korea kernwapens nodig heeft, maar wordt er met geen woord gerept over de werkkampen. Op de pagina over zijn vader staat een hele lap tekst over hoe hij het anti-Japanse verzet leidde, maar hoe hij het land daarna ombouwde tot zijn eigen persoonlijke melkkoe staat niet vermeld.

Waarom ze in Zuid-Korea niet gewoon wat extra moderators op Wikipedia zetten is ons een raadsel, maar ons Koreaans is dan ook wel eens beter geweest.