Visrestaurant XXL

import eetteam 28 jan 2011 Leven

Wie het aantal visrestaurants in Amsterdam op twee handen telt, houdt nog vingers over, dus de stichting van een nieuw visrestaurant in de hoofdstad is een nieuwsfeit dat in het Eetteam-hoofdkwartier spontaan een polonaise op gang brengt. Het nieuws was in het geval van restaurant Stork overigens nog opwindender: het ‘grootste visrestaurant van Amsterdam’ opende haar deuren aan het IJ.

Dat daar geen woord van gelogen is, blijkt wanneer we Stork betreden. De elfhonderd vierkante meters van de ex-motorenfabriek van Stork zijn omgetoverd in een restaurant. De vergelijking met het succesvolle Hotel de Goudfazant, luttele hectometers verderop aan dezelfde IJ-oever, ligt voor de hand. Stork is echter nóg groter en er is moeite gedaan om het industriële karakter – dat in De Goudfazant gekoesterd wordt – enigszins te versjieken door het aanbrengen van kunst aan de muur, een koperkleurige voorzetwand die met spots beschenen wordt en het plaatsen van planten, maar er staan hier ook lege houten kabelklossen als bartafels te pronken. Centraal in de ruimte staat een bar, de open keuken zit achter de voorzetwand. Het uitzicht over het IJ blijkt ook ‘s avonds nog indrukwekkend.

Over een onderneming van deze proporties kun je onmogelijk drie dagen na de opening al een oordeel vormen. De vriendelijke bediening verwoordt het treffend: wij zijn blij met al uw op- of aanmerkingen. De eerste opmerking is: wat een leuk initiatief, zo’n grote zaak. Dat enthousiasme blijft als we de kaart bekijken, ook al is daar nog veel op weggestreept. Wie oesters brengt voor anderhalve euro per stuk is op de goede weg. De kaart van Stork, die met gemak op een A4’tje past, start met ‘kleine gerechten’ tot negen euro, dan voorgerechten rond de tien en hoofdgerechten rond de twintig euro. Er is een driegangenmenu van €29,50 dat iemand automatisch zou moeten specificeren. De Zeeuwse creuses – ‘uit het Grevelingenmeer’ – worden keurig geserveerd met citroen, slajot en rode wijnazijn. In onze euforie bestellen we er een glas champagne (€9,50) bij, maar dat feest wordt direct al afgelast zodra de glazen er staan: Fisher Price-glaasjes met comateuze prosecco, die dan weer vlot en vriendelijk verwisseld worden, helaas door precies dezelfde treurnis. Navraag aan de bar leert dat het om ‘een open fles van gisteravond’ ging. Tja.


Schenk champagne vers of goed geconserveerd en in grotemensenglazen – voor €9,50 moet dat makkelijk kunnen. Bovendien is het een ritueel dat anderen direct aanzet om hetzelfde te doen. Het zou een visrestaurant – en zeker het grootste van Amsterdam – sieren om veel meer open wit op de wijnkaart te voeren, in elk geval meer bij vis passend wit dan alleen simpele gascogne en chardonnay. We bestellen een fles Albariño (€28,50) en vermaken ons prima met een portie Jamon Iberico (€7,50) en Thaise viskoekjes (€6).

Brood is ook nog een leerproject bij Stork. Het komt niet, in elk geval niet automatisch, en als het er is blijkt het zompig, slecht afgebakken bruinbrood. Ook dat moet zonder al te veel inspanning veel beter kunnen.

Van de hoofdgerechten nemen we twee van de drie voorradige visgerechten: prima halve kreeft met pasta en zeekraal (€14) en Fish & Chips (€14), voorbeeldig gefrituurde filets met mooie pommes Pont Neuf, lekkere remoulade en bijzonder voedzame (lees: veel te machtige) caesar salad.

Kortom, Stork is op de goede weg; we gaan zeker nog eens terug als het plateau fruits de mer operationeel is en de champagnekramp verdwenen.

Restaurant Stork. Bedrijventerrein de Overkant, Gedempt Hamerkanaal t/o 96, Amsterdam. Telefoon: 020-6344000.

Zelf thuis een sliptongetje bakken? Kijk op www.hpdetijd.nl.

Reageer op artikel:
Visrestaurant XXL
Sluiten