Spring naar de content

Zo onverwoestbaar is Hosni Mubarak

Hij is 82 en al bijna dertig jaar aan de macht in Egypte. Voorlopig blijft Hosni Mubarak zitten waar hij zit, ondanks demonstraties, plunderingen en internationale druk om af te treden. Hoe sterk is Mubarak? Héél sterk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zo overleefde de president minstens zes moordaanslagen. Het dichtst bij de dood kwam hij in 1995, toen zijn limousine in Ethiopië onder vuur werd genomen. Mubarak kwam in 1981 aan de macht toen de man die naast hem zat tijdens een militaire parade in Cairo, president Anwar Sadat, werd doodgeschoten. Sadat werd 37 keer geraakt.

Mubarak werd in 1928 geboren in een boerendorpje en werd militair. Hij werd piloot van een bommenwerper en groeide uit tot hoogste man bij de luchtmacht. Nadat hij op 14 oktober 1981, acht dagen na de liquidatie van Sadat, werd ingezworen als president, kondigde hij direct de noodtoestand af. Die noodtoestand is nu al bijna dertig jaar gaande.

Met zijn 82 jaar is Mubarak niet het oudste staatshoofd. Dat is koning Abdoellah (86) van Saoedi-Arabië. Ook ouder: president Wade van Senegal. Deze liberaal is 84.

Onderwerpen