Amsterdam bedreigd door roomblanke tsunami

Freek de Swart 1 feb 2011 Politiek

Het authentieke oer-Hollandse Amsterdam zoals we dat vandaag de dag kennen zou over een paar decennia weleens helemaal verdwenen kunnen zijn. Demografisch onderzoek laat zien dat de zogeheten autochtonen – met een net woord ook wel kaaskoppen genoemd – een steeds dominantere plek opeisen in Mokum.

Het grote aantal kinderen dat autochtone vrouwen baren is de grootste oorzaak van de groei. Met name de woonwijk IJburg blijkt een zuigende aantrekkingskracht te hebben op blanke bakfietsende tweeverdieners. Uit onderzoek van de gemeente blijkt verder dat vroeger de autochtone bevolking vaak na de studie weer terugkeerde naar de provincie waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Je wist niet beter dan dat ze na vijf, zes jaar weer verdwenen. Nu blijven ze hangen.

Hoewel de grote toestroom van autochtonen de nodige groeipijn met zich meebrengt, ziet wethouder van Poelgeest vooral de positieve kanten: “Het blijkt dat we er de laatste tien jaar in zijn geslaagd het talent naar ons toe te trekken. Dat is goed voor de stad. Het is nu een kwestie van vasthouden en doorgaan.”

Reageer op artikel:
Amsterdam bedreigd door roomblanke tsunami
Sluiten