De GroenLinks-missie

import kees boonman 3 feb 2011 Politiek

Het kwam er al wat aarzelend uit, maar niemand had dat echt in de gaten. Onlangs pleitte Jolande Sap in een toespraak tijdens een interne GroenLinks-bijeenkomst met kandidaten voor de Provinciale Staten voor een zo snel mogelijk vertrek van het kabinet-Rutte. Maar die uitspraak berustte op een misverstand. GroenLinks kán helemaal geen campagne tegen het kabinet voeren, want GroenLinks zit namelijk virtueel ín het kabinet. Alleen was dat niemand nog opgevallen.

Het beeld rond het debat over de Afghanistan-missie, ook wel GroenLinks-missie genoemd, was dat het vooral Jolande Sap was die Mark Rutte onder druk zette haar richting op te schuiven. Maar omgekeerd is er alles aan gedaan Sap weg te lokken bij de PvdA en de SP. Waarmee trouwens is aangetoond dat de linkse samenwerking opnieuw de prille fase niet van de grond komt.

Zelden is GroenLinks zo serieus genomen. Uren op bezoek – samen met Pechtold – bij Hans Hillen. Veel heimelijk contact tussen Sap en Rutte. Op het laatst verloochende Rutte zelfs zijn eigen mantra dat garanties alleen op stofzuigers worden gegeven. Tot tranen toe is Sap achter de schermen geprest en gepusht mee te doen met de grote jongens. ‘Dan toon je pas echt leiderschap’, zo was het gratis advies.

Eén succes heeft Sap reeds binnen. Het is qua politieke marketing normaal gesproken onmogelijk om in zo’n korte tijd zo bekend te worden. Bovendien zit GroenLinks in één klap waar Femke Halsema de partij al jaren wil hebben, namelijk naast D66. Femke is weg, maar je moet Pechtold nageven: het lukt weinigen in zo’n korte tijd weer een nieuwe vriendin te krijgen. Interessanter nog is de relatie Rutte/Sap. Het bevalt Mark Rutte heel goed premier te zijn. En hij wil dat waarschijnlijk ook wel een tijdje blijven. Rutte doet al een tijdje rechts, maar is veel minder rechts dan wordt gedacht. Nog los van het begrip rechts, zou Rutte iets willen zoals David Cameron in Groot-Brittannië. Politiek bedrijven vanuit het midden.

Geert Wilders gedoogt het kabinet, maar andersom gedoogt – weliswaar noodgedwongen – Rutte Wilders. Als Rutte Wilders kan lozen, zal hij dat doen. En dan is de weg vrij voor samenwerking met D66 en GroenLinks in één kabinet. Pas dan kan het politieke landschap op het Binnenhof echt veranderen. Als ik GroenLinks was, zou ik Rutte op het congres spreektijd geven.

Reageer op artikel:
De GroenLinks-missie
Sluiten