Klassiekers

import muziek 3 feb 2011 Cultuur

Mariza

Fado Tradicional

Natuurlijk had Mariza al heel veel traditionele fado gezongen: zij deed dat als jong meisje al. Na het vertrek uit geboorteland Mozambique vestigde ze zich met haar ouders in de Portugese hoofdstad Lissabon, eerst in de wijk Mouraria en later in Alfama, twee van de arbeiderswijken in Lissabon waar de fado op pleinen, straten en in taverna’s het levenslicht zag.

Mariza’s ouders begonnen ook zo’n taverna, zodat Mariza, die al op jonge leeftijd in de bediening werkte, niets anders hoorde. Daar begon zij met het zingen van klassieke fado. Als professional ging ze vooral aan de slag als vernieuwer van het genre. Haar laatste album Terra, geproduceerd door de Spaanse gitarist Javier Limón, waarop zij fado vermengt met flamenco, jazz en Afro-Cubaanse invloeden, was een wereldmuziekplaat in de breedste zin van het woord. Maar nu dus de grote test: een album vol klassiekers. En wie traditionele fado zegt, zegt Amália Rodrigues, de legende die op dit album is vertegenwoordigd met Ai, Esta Pena de Mim.

Ook de generatie ná Rodrigues is vertegenwoordigd. Boa Noite Solidão is bijvoorbeeld van Jorge Fernando, de man die het vak leerde in Rodrigues’ begeleidingsgroep. Mariza zet ook de klassieke fado moeiteloos naar eigen hand. In Portugal, waar dit album al in november vorig jaar uitkwam, heeft Fado Tradicional al de platinastatus. In de rest van de wereld, Nederland incluis, zal het niet veel anders gaan.

Ruud Meijer

Reageer op artikel:
Klassiekers
Sluiten