Spring naar de content

Domeinnaam .nl is jarig!

Kunt u zich nog herinneren dat Back to the Future in de bioscoop draaide? Dat we bang waren voor de Russen die zouden komen? Zo’n beetje dezelfde tijd dat Windows 1.0 uitkwam? Voelt lang geleden hè? Toch is dat hetzelfde jaar dat de domeinnaam *.nl het levenslicht zag, op 25 april 25 jaar geleden!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Al 25 jaar onze eigen domeinnaam – een perfecte gelegenheid om eens wat nostalgische internetmeuk naar de oppervlakte te laten borrelen. Lees bijvoorbeeld dit artikel van Marianne van den Boomen uit 1994 over de eerste groep internetgebruikers. Interessant om te lezen dat sommigen van deze early adopters nog totaal geen idee hadden van de digitale revolutie die een paar jaar later zou volgen. Wijnand Duyvendak, moderator in die tijd, geloofde zeventien jaar terug nog helemaal niks van internet als het discussieplatform:

“Of het een perspectiefvol discussiemedium is, betwijfel ik. Bij een goede discussie moet het zinderen, moet je elkaar zien zweten – het beeldscherm blijft toch maar kil en afstandelijk.”

Internetgebruiker ‘Dude’ bewijst in hetzelfde bericht dat ‘trollen’ en ‘haters’ van alle tijden zijn:

“Niemand kan zeggen: ho, ho, dit publiceren we niet hoor, dit kan niet. Ik gebruik sommige nieuwsgroepen dan ook af en toe om mijn gal te spuien
:-)” (Dat laatste teken, te lezen met het hoofd een kwartslag naar links gekanteld, is het symbool voor ‘grijns’.)

Ook van alle tijden is het feit dat je kunt lachen om auteursrechtenorganisaties als Buma/Stemra. In die tijd bestond het massaal downloaden nog niet, het internet was bij de meeste mensen zo sloom dat zoiets kapitalen aan belminuten zou kosten. Gelukkig bestond er in die tijd een heel ander soort windmolen waar men tegenop moest zien te boksen. Naast het branden van cd’s waren daar de verderfelijke importbedrijven op internet. Die haalden het in hun hoofd om goedkope legale cd’s uit Amerika te importeren en die weeer via internet te verkopen!

“Ik sluit niet uit dat we zelfs de eindgebruiker aan kunnen pakken,” zegt Reeskamp. “Door zo’n cd te kopen pleegt hij immers een onrechtmatige daad.”

Voor de rest zag de site van de NS.nl er zo uit (klikken voor groot)… 

…is NU.nl in tien jaar tijd nauwelijks ouder geworden…

…heette de PvdA u virtueel welkom op deze manier…

…en deed je bij de Blokker op deze manier je kerstinkopen…

Sluiten we af met een terugblik van het nu al legendarische jaaroverzicht van de NOS uit 1996:

<iframe title=”YouTube video player” width=”410″ height=”260″ src=”http://www.youtube.com/embed/y9N0gv2zZ-8?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>