Spring naar de content

Waar zijn de ex-dictators?

Het zijn onrustige tijden voor de alleenheersers van deze wereld. De Tunesische president Ben Ali vond na een volksopstand onderdak in Saudi-Arabië. Oud-dictator ‘Baby Doc’ Duvalier keerde uit zijn Franse ballingsoord terug naar Haïti. Waar ter wereld bevinden zich nog meer ontheemde despoten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Valentine Strasser (1967)
Wie: oud-president van Sierra Leone
Wat: In 1992, drie dagen na zijn 25ste verjaardag, werd soldaat Valentine Strasser ’s werelds jongste staatshoofd nadat hij met een groep militairen een staatsgreep pleegde in Sierra Leone. Strasser deed het in economisch opzicht niet eens zo verkeerd, maar kreeg veel kritiek nadat hij 26 opstandelingen zonder vorm van proces had laten executeren op het strand van de hoofdstad Freetown. In 1996 werd hij zelf afgezet tijdens een coup door een ondergeschikte. Strasser vertrok naar Engeland, waar hij anderhalf jaar rechten studeerde.
Waar: In 2002 vond een verslaggever Strasser in een bar in Sierra Leone. Hij zei dat hij werkloos was en bij zijn moeder woonde. Vorig jaar verschenen er berichten in de pers dat hij onder psychiatrische behandeling zou zijn in Senegal. Strasser zelf ontkende dat. Enkele maanden geleden zou hij in laveloze toestand zijn gesignaleerd in een buitenwijk van Freetown.

Hissène Habré (1942)
Wie: oud-president van Tsjaad
Wat: Tussen 1982 en 1989 voerde Habré, een voormalige rebellenleider die zich onder meer bezighield met het ontvoeren van buitenlanders, een schrikbewind in Tsjaad. Hij formeerde een geheime politie die 200.000 tegenstanders martelde en 40.000 mensen executeerde. Niet voor niets werd Habré de ‘Pinochet van Afrika’ genoemd. Toch werd hij volop met militair materieel gesteund door de Verenigde Staten en Frankrijk op het moment dat Libië in 1980 Tsjaad binnenviel. Met die steun kon Kadhafi worden geweerd. Frankrijk steunde Habré echter niet toen die in 1989 werd uitgedaagd door een opstandige legercommandant. Habré vluchtte het land uit.
Waar: Habré bevindt zich onder huisarrest in Dakar, Senegal. Hij is door een rechtbank in Tsjaad bij verstek ter dood veroordeeld. Senegal wil hem niet uitleveren.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen