Spring naar de content

Twitterende politici: Jeanine is de nieuwe Femke

Het vertrek van Femke Halsema uit de politiek zorgde enige tijd voor een machtsvacuüm op het twitterende Binnenhof. Wie moest haar opvolgen? Maxime Verhagen kwam natuurlijk in beeld, als vice-premier is hij de hoogste in rang in de politieke Twitter-hiërarchie. Maar GroenLinks Kamerlid Arjan Al Fassed heeft weer de meeste volgers: liefst 285.198 (over het waarom van deze grote schare volgers leest u hier). Gelukkig is er altijd nog de wetenschap. Onderzoek heeft nu aangetoond dat VVD-Kamerlid Jeanine Hennis de nieuwe Femke is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Communicatiewetenschapper Ronald Jan Samuel-De Bruin is begonnen aan een onderzoek over Twitter en Nederlandse politici. In de scriptie wil hij het twittergedrag van politici onder de loep nemen en kijken naar de succesfactoren. Eén van de centrale concepten is ‘parasocial interaction’ waarbij hij op zoek wil gaan naar factoren die de attitude van de volgers positief of negatief beïnvloeden.

Uit deze buitengewoon ingewikkelde tabel blijkt dat hoe meer tweets iemand plaatst, hoe meer personen hij zelf volgt op twitter. Ook geldt, hoe meer tweets iemand plaatst, hoe meer tweets hij beantwoordt. De derde correlatie houdt in dat hoe meer personen een twitteraar volgt, hoe vaker hij tweets beantwoordt.

En dat heeft te maken met interactie. Politici die reageren op andere twitteraars zijn razend populair. En nu komt het: 91,05 procent van Jeanine Hennis’ tweets bestaan uit ‘replies’ naar anderen! En dat betekent dat Hennis binnen niet al te lange tijd de meest populaire politieke twitteraar van het land is. Meer over dit onderzoek vindt u hier. Tot slot nog een aardige conclusie: PvdA-Kamerlid Jeroen DIjsselbloem is de minst actieve twitteraar op het Binnenhof.