Spring naar de content

11 seconden, 256 pagina’s

Ha, leuk: een nieuw boek over onze liberale minister-president Mark Rutte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Volgens uitgever Prometheus is In gesprek met Mark Rutte het ‘eerste serieuze, baanbrekende boek over de Nederlandse premier’.

Anders dan de titel van het boek van ondernemer én schrijver Derick Maarleveld doet vermoeden, heeft de auteur slechts een paar seconden met Rutte gesproken. Het is donderdag 1 april 2010 als Rutte hem terugbelt over zijn idee om een boek te schrijven. Ruttes bondige antwoord: “Wat een leuk idee, maar ik moet mij focussen op de verkiezingen, dus tijdens de campagne heb ik daar geen tijd voor.”

Maarleveld toont daar alle begrip voor. Tegen Rutte zegt hij: “Dat hoeft ook niet, want ik lees de kranten, boeken en de opinieweekbladen.” Rutte reageert enthousiast: “Gaan we doen. Bedankt voor de inspiratie.”

Maarleveld in zijn voorwoord: “Logisch gevolg van deze historische overwinning was dat hij geen tijd had om persoonlijk met mij aan het boek te werken. Ik ben op papier met hem ‘in gesprek’ gegaan.”

Waartoe dat leidt, lezen we al in het hilarische einde van hoofdstuk 1, waarin Maarleveld vraagt: “In hoeverre kan het liberalisme een hulp zijn om er weer tegenaan te gaan? Laten we in hoofdstuk 2 eens praten over uw visie op het liberalisme.” Waarop Rutte antwoordt: “Dat lijkt mij een goed idee.”