Chips, GroenLinks en een wijntje

import haagse post 11 feb 2011 Politiek

GroenLinks confereerde afgelopen zaterdag in de Rode Doos, een dependance van het Vredenburg-theater gevestigd op een winderig industrieterrein aan de buitenrand van Utrecht. De stemmingen waren net voorbij toen Haagse Post arriveerde. Veelal grijze besnorde vijftigers kwamen ons in de foyer tegemoet. Teleurgesteld in het besluit van het congres om de voorgenomen missie naar Kunduz te steunen, besloten zij de bijeenkomst vroegtijdig te verlaten. Terwijl Karel van Broekhoven, voorzitter van de werkgroep Midden-Oosten en prominent tegenstrever van de voorgenomen missie met bedrukt gezicht de zaal verliet, hield Kunduz-dissident Ineke van Gent haar toespraak. Kern: de fractie was weer één. En de partij was dat ook. Wat ook bleek bij de stemmingen: de stevige moties die de missie afwezen werden verworpen. Wel werd met een kleine meerderheid een motie van treurnis aangenomen: de partij had eerder bij de besluitvorming betrokken willen worden.

Terug in de foyer bood een zichtbaar vermoeide Tofik Dibi ons wat chips aan. Het jonge Kamerlid had de week daarvóór harde debatten moeten voeren met de achterban onder meer in ‘hardcore’ Nijmegen. Hij wist daar 26 van de 60 aanwezigen te overtuigen van het noodzaak van de missie. Even verderop stond Femke Halsema, met kortere haardos en daarom niet door alle aanwezigen herkend, die eerder die dag officieel afscheid had genomen. De oud-politica had goede zin, een glas wijn in de ene, een sigaret in de andere hand. Wellicht de opluchting bevrijd te zijn van het partijleiderschap. Ze vertelde snel weer aan de slag te willen gaan, bij voorkeur in het bedrijfsleven. “Ik ben kostwinner, moet u weten.” De aanbiedingen liggen kennelijk op straat voor oud-politici, ze wordt van alle kanten benaderd voor voorzitterschappen en commissariaten. “Soms heb ik het idee dat mensen dan even vergeten dat ik een GroenLinks-achtergrond heb.”

De naam van Wim Kok, die commissaris werd bij de ING-bank, viel even. Een val waar Halsema naar eigen zeggen niet in zal trappen. Elders in het troosteloze theater kwam de aangekondigde fact finding-missie van Jolande Sap en Mariko Peters naar Kunduz ter sprake. De GroenLinks-persvoorlichter van dienst denkt niet dat die vóór 2 maart, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen, zal plaatsvinden. De bar ging dicht; GroenLinks is voor nu even klaar met Kunduz.

Reageer op artikel:
Chips, GroenLinks en een wijntje
Sluiten