Curriculum vitae

import profiel 11 feb 2011 Leven

Naam: Uriël Rosenthal

Geboren: Montreux, 19 juli 1945

Woonplaats: Rotterdam

Huwelijkse staat: Getrouwd, twee kinderen

Opleiding: Na het Maerlant-Lyceum te Den Haag gaat hij politieke wetenschappen studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In 1978 promoveert hij in de politieke en sociale wetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Loopbaan: In1980 wordt hij hoogleraar politicologie in Rotterdam. In 1987 gaat hij naar Leiden, waar hij de rol van hoogleraar bestuurskunde vervult. Naast zijn academische carrière is hij vice-voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en voorzitter van het Crisis Onderzoeks Team (COT) van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Zijn bijnaam ‘de rampenprofessor’ verdient hij aan zijn optredens in het NPS-programma Crisis, waarin hij haarfijn uitlegt wat bekende bestuurders als Bolkestein en Rottenberg goed of slecht deden bij een crisissimulatie.

In 1999 wordt hij senator, en in 2005 neemt hij ook het fractievoorzitterschap van de VVD in de Eerste Kamer op zich. Sinds oktober 2010 is Rosenthal minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte.

Reageer op artikel:
Curriculum vitae
Sluiten