Spring naar de content

Jildou van der Bijl

Jildou van der Bijl (1971, Tiel) is hoofdredacteur van LINDA., een van ‘s lands succesvolste vrouwenbladen. Af en toe schuift ze als tafeldame aan in De Wereld Draait Door.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Heel blij en gelukkig. Ik heb de leukste baan van Nederland met geweldige collega’s. Ik heb een lieve man, een fantastische zoon en ik ben weer zwanger. Overigens vind ik mensen die niet zo gelukkig zijn vaak een stuk interessanter. Ik heb me niet mijn hele leven zoals nu gevoeld, hoor. Ik ben dus niet altijd zo saai geweest.

Wie zijn uw helden?

Katherine Graham was hoofdredacteur van de The Washington Post ten tijde van het Watergate-schandaal. Haar autobiografie Personal History is een aanrader. Ze is een grappige, intelligente vrouw met veel zelfspot. Als ik het soms even niet meer weet, denk ik: wat zou Katherine hebben gedaan?

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen die hun afspraken niet nakomen.

Lijkt u op uw vader?

We hebben dezelfde rusteloosheid waaraan ik me soms zelfs stoor bij hem. Hij kan niet zomaar op de bank zitten, rustig een kop koffie drinken. Ik evenmin. Er is altijd wat te doen. Aan de andere kant is mijn vader bescheidener en bedachtzamer dan ik.

Wat is uw grootste angst?

Als ik er alleen al aan dénk dat mijn zoon iets overkomt, schiet er een radeloosheid door me heen.

Wat zijn uw dagdromen?

De dagdromen die ik vroeger had, zijn verwaterd of al uitgevoerd. Nu droom ik alleen dat er meer uren in een dag zouden zitten.

Waar schaamt u zich voor?

Als ik doorsla in mijn vervelende eigenschappen, zoals mijn ongeduld, perfectionisme en onzekerheid.

Bidt u weleens?

Nee. Maar mijn zoon zit op een christelijke school, en voor de vorm doe ik mijn ogen dicht en vouw ik mijn handen als hij opeens wil bidden voor het eten.


Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Helaas niet. Lijkt me geweldig om mee te maken.

Bent u aantrekkelijk?

Mijn man zegt van wel. Hij heeft er verstand van. Hij is fotograaf en beeldend kunstenaar en heeft dus oog voor esthetiek. Hoe ouder ik word, hoe vaker ik mezelf oké vind. Het heeft in mijn ogen vooral met zelfverzekerdheid te maken.

Bent u monogaam?

Ja.

Wat is uw definitie van geluk?

Tevredenheid als basis en dat er daarbovenop dan onverwacht iets leuks of aangenaams gebeurt. Maar zonder tevredenheid geen geluk.

Lijkt u op uw vrienden?

Ik herken hetzelfde ambitieniveau. De meeste van mijn vrienden weten waar hun talenten liggen en hebben daar iets mee gedaan.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn man Paul Kooiker. We zijn nu ruim drie jaar samen.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Niets. Ik ben tevreden. Ik heb eigenschappen die vervelend kunnen uitpakken, maar die bepalen voor een deel ook mijn succes. Waarschijnlijk durf ik niks te veranderen omdat ik bang ben dat ik dan niet meer gelukkig ben. En het gaat nu juist zo goed met me.

Wat is uw grootste ondeugd?

Roken. Eigenlijk moet ik gewoon stoppen.

Hoe moedig bent u?

In mijn vak moet je risico’s durven nemen, anders kom je nergens. Je moet vernieuwen en dingen uitproberen. Soms gaat dat mis of wordt het niet geaccepteerd. Maar daar ben ik nooit zo bang voor.

Van wie heeft u het meest geleerd?

In het leven van mijn ouders. In mijn werk van bladenmaker Hans Verstraaten, die mij eens zei: “Als er geen oplossing is, is er ook geen probleem.” En Rozemarijn de Witte. Zij heeft mij geleerd dat je ontzettend gelukkig wordt als je op een leuke plek leuke dingen doet met leuke mensen. Want zo simpel kan het zijn.


Welke eigenschap waardeert u in een man?

Onverschrokkenheid en zelfkennis.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Intelligentie en zelfspot.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Van alle kunstwerken thuis is er eentje die ik bijzonder zou missen. Mijn man heeft het gemaakt en het is een foto van een zwanenkop en heeft de mooiste kleur blauw denkbaar.

Hoe ontspant u zich?

Alles lezen. Kranten, boeken, tijdschriften, folders, verpakkingen en bijsluiters. Een tentoonstelling bezoeken vind ik ook fijn.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik de juiste balans heb gevonden tussen intuïtie en rede.

Wat is uw grootste mislukking?

Tijdens mijn hoofdredacteurschap bij Nieuwe Revu was ik nog erg jong en vertrouwde ik te veel op alle mogelijke cijfers en te weinig op mezelf.

Gelooft u in God?

Sinds mijn tienerjaren niet meer. Ik ben wel gelovig opgevoed.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik heb weleens een hart gebroken, te snel met mijn oordeel klaargestaan en op tenen gestaan omdat ik te direct was of geen rekening hield met de gevoelens van anderen.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Hoogstens zijn er mensen met wie ik niet meer hoef te werken. Ik vind het te veel eer om die nu hier te noemen. Bovendien ben ik opportunistisch. Als ik iemand toch weer nodig heb voor mijn werk, kan ik er zo overheen stappen.

Wat is uw devies?

Zonder wrijving geen glans.