Krokante sensatie

import eetteam 11 feb 2011 Leven

Een uitspanning, zo’n boerderijachtig complex met een fietsenrek van Hero limonade ernaast, dat is wat je je voorstelt bij een restaurant dat In Den Rustwat heet. Dat moet de uitbater ook gedacht hebben, want boven de tuinpoort die naar het restaurant leidt, staan levensgroot de letters ‘IDRW’ – in elk geval geen aanduiding waar je je wat voor voorstelling dan ook bij kunt maken. Niettemin is het een zestiende-eeuwse herberg met een rieten dak, al is er alleen een gevelsteen die je daaraan herinnert. Het geval staat, omgeven door een tuinterras dat in een ander seizoen vast een publieksmagneet moet zijn, in Rotterdam aan de rand van het Kralingse Bos aan de Honingerdijk, net buiten de stad en er toch vlakbij.

Je zou het een klassieke zaak kunnen noemen, met een plavuisvloer, een houten balkenplafond, verweerde spiegels en crèmekleurige skaistoelen met hout die zo uit de lounge van het SS De Rotterdam hadden kunnen komen. Op de boter prijken de (nieuwe) initialen van de zaak in reliëf; iemand weet te melden dat de afzender ervan Konijn heet en een hazenlip heeft.

Het gebodene bij IDRW is eerder degelijk modern dan ouderwets. De Cabanon Royal-oesters bijvoorbeeld (inderdaad koninklijke exemplaren voor e3,75 per stuk) kunnen op elke manier besteld worden, maar ze mogen dus ook naturel en perfect gegeten worden. Omdat lang niet elke viswinkel mooie oesters op voorraad heeft, is menig oesterliefhebber voornamelijk op het restaurant aangewezen om aan zijn gerief te komen en uitgerekend veel van de betere restaurants menen aan hun stand verplicht te zijn om er ‘iets mee te doen’, wat vaak leidt tot schuimfestijnen, hakpartijen en stoomavonturen. De naturel-escape is een goed idee.

Naast de salade van kreeft liggen tosti’s van oude Remeker-kaas en kweepeer plus crème van bloemkool, een fraai voorgerecht (e15). Bij de salade van rode patrijsborst balanceert de keuken op de rand van de vertrutting door een krokant gebakken boutje (19x43mm) van het beestje in een glazen microreplica van een jaren zeventig fauteuil op het bord te plaatsen.

Gelukkig is de kabeljauwrug met kreeft en chorizo een fraai en troostrijk hoofdgerecht, dat met e26,50 relatief terughoudend geprijsd is. In Rooibos gemarineerde en perfect krokant gebakken zwezerik is naast augurk, ahornsiroop en vrij veel pinda’s vooral een heel krokante sensatie waar ik niet erg ver voor om zou rijden, al het is een origineel gerecht en heeft het smaak.


In Den Rustwat is een prettige, voor deze klasse heel betaalbare zaak met aangenaam ontspannen bediening, waar de op klassiekere leest geschoeide gerechten mij iets beter bevallen dan de trouvailles, ook al gaat het dan vooral om de presentatie. Maar dat is nu eenmaal ook een smaak waar je over kunt twisten.

IDRW. Honingerdijk 96, Rotterdam. Telefoon: 010-4134110. www.idrw.nl.

Reageer op artikel:
Krokante sensatie
Sluiten