Met z’n allen naar De Denker

import de tijd 11 feb 2011 Leven

De Denker van Laren denkt weer, en dat wil het museum Singer Laren weten ook. Het beeldwerk van Auguste Rodin verdween in 2007 uit de tuin van het museum. Het beeld bleek gestolen door koperdieven, die al vrij snel daarna konden worden opgepakt. Helaas was het beeld toen al zwaar verminkt. Met de hulp van een goede sponsor is het beeld nu voor meer dan een miljoen euro gerestaureerd door de Universiteit van Amsterdam en het Rijksmuseum. Het resultaat van de reparatie is vanaf heden in het museum te bewonderen.

De expositie heet ‘Rodin – De Denker denkt weer’ en bezoekers worden in de eerste zaal meteen verrast door een witte politietent die is afgebakend met afzetlint. ‘Gevangen in de eigen emotie krijgt op deze manier wel een heel bijzondere betekenis’ staat er op de muur. In de tent staat een levensgrote foto van het beeld in beschadigde toestand. Wie een beeld voor een miljoen restaureert, wil dat blijkbaar laten zien ook. Een zaal verderop wordt een film vertoond over de restauratie en in de ruimte daarnaast hangen reusachtige foto’s die de bezoekers meenemen in de wereld van 3D-scans, microscopisch onderzoek en informatie over welk bronsmonster geschikt is voor de opvulling.

De bezoekers bestaan vooral uit mensen uit de omgeving. In het geval van Laren betekent dat een oververtegenwoordiging van felgekleurde broeken, Marco Polo-truitjes en nonchalant loshangende sjaaltjes. Verder zijn er opvallend veel kinderen aanwezig, die met een vragenformulier in de hand een speurtocht volgen. “Dat is hier de gewoonte,” zegt een Larense moeder van drie. Van de kinderen wordt wel enige intelligentie verwacht. Op de laatste vraag of ze de speurtocht leuk vonden, krabbelden sommige kinderen de volgende antwoorden: ‘helend’ en ‘even denken’.

De grote hoofdrolspeler zelf staat in een prachtig verlichte kamer. Niks herinnert nog aan de zware mishandeling die De Denker heeft doorstaan. Hoewel, een vaste bezoeker merkt op dat het beeld er wel erg gaaf uitziet: “Hij ziet er té mooi uit, hij zou wel een goede plens zure regen kunnen gebruiken.” Maar volgens de suppoost – die constant bij het beeld staat – is dat uitgesloten. “Deze meneer heeft ons al genoeg problemen bezorgd, die blijft mooi binnen.”

Reageer op artikel:
Met z’n allen naar De Denker
Sluiten