Uri Rosenthal volgens anderen

import profiel 11 feb 2011 Leven

“Als minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal een echte vent was, had hij zich allang namens Nederland uitgesproken voor democratie in Egypte en uitdrukkelijk tegen Moebarak, op wiens voorhoofd al decennia in koeienletters DICTATOR staat.”

Beau van Erven Dorens in Het Parool/PS, 5 februari 2011

“Je merkt toch dat Rosenthal uit een ander bedrijf komt. (-) Hij is een professor die gewend is anderen uit te leggen hoe het zit en niet om aan een kruisverhoor onderworpen te worden.”

Harry van Bommel (SP) in Het Parool, 5 februari 2011

“Zonder een sprankje schaamrood gaf hij (Uri Rosenthal – red.) toe dat hij niet verder was gekomen dan een binnensmonds mompelen. Gewoon bij de koffieautomaat had hij gemompeld. Zonder een ambtenaar in de buurt. Verder had hij niks gedaan. Niemand gesproken, niemand gebeld, niemand gemaild. Niks doen heet in Den Haag stille diplomatie. Doodstille diplomatie zullen ze bedoelen.”

Youp van ‘t Hek in het NRC Handelsblad, 5 februari 2011

“Toen het te laat was, sprak Rosenthal immers over het Iraanse bewind als ‘barbaars’. Maar toen hij wellicht nog enige invloed ten goede had kunnen aanwenden, vertrouwde hij juist op de Iraanse ambassadeur die hem een stapsgewijze en niet uitgeputte rechtsgang voorspelde. (-) De ‘barbaren’ bleken er echter toch een andere logica op na te houden. Het komt behoorlijk wereldvreemd over. Onhandig voor een minister van Buitenlandse Zaken.”

Hoofdredactioneel commentaar in het NRC Handelsblad, 4 februari 2011

“Minister Rosenthal zegt: ‘Je hebt hier te maken met een regime dat kennelijk een mensenleven wil ruilen voor een jerrycan met benzine.’ Mijn vraag aan Rosenthal: als een mensenleven zo makkelijk kon worden gered, waarom heeft u dat dan nagelaten? Ook u hebt kennelijk hier een principekwestie van gemaakt. Dat mensenlevens niet tellen voor de Iraanse autoriteiten is ons allang bekend.”


Iraans auteur Ferdows Kazemi in de Volkskrant, 2 februari 2011

“Rosenthal fungeert (zelfs) door de recente schoffering van de Iraanse minister Mottaki op Schiphol als het directe verlengstuk van Israël – en dat met een landgenote in een Iraanse dodencel. Deze regering gaat over lijken om maar niet islamofiel te lijken.”

Thomas von der Dunk in de Volkskrant, 27 december 2010

“Ik ben niet overtuigd van de persoonlijke betrokkenheid van de minister.”

Arjen el Fassed (GL) in de Volkskrant, 4 februari 2011

“Hij is te soft. We zullen in de toekomst nog op veel dossiers met hem botsen. Maar in deze kwestie vind ik dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld. (-) Het is oneerlijk dit als een lakmoesproef voor zijn ministerschap te nemen. Ik betwijfel of een ander het beter had gedaan.”

Wim Kortenoeven (PVV) in Het Parool, 5 februari 2011

“Een groter simplisme heb ik de laatste tijd niet gehoord. Nederland is een handelsland met honderdduizenden mensen die afhankelijk zijn van de export, denk aan de Rotterdamse haven en Schiphol. Als je zegt ‘buitenlands beleid is voor Nederland en niet anders’, is dat een heel bekrompen visie.”

Alexander Pechtold (D66) op nu.nl, 14 december 2010

Reageer op artikel:
Uri Rosenthal volgens anderen
Sluiten