‘Geert Wilders is een mediacreatie’

Freek de Swart 14 feb 2011 Politiek

Een cartoon op Joop.nl heeft ervoor gezorgd dat de PVV aan geen enkel VARA-programma meer wenst mee te werken. Op de tekening wordt een vergelijking gemaakt tussen zogeheten ‘tuigdorpen’ en concentratiekampen. Oprechte woede van Geert over een walgelijke godwin? Of toch een slimme zet om minder debatten te hoeven voeren? Dr. André Krouwel, politicoloog aan de Vrije Universiteit: “Een cartoon moet in één beeld het hele verhaal vangen door middel van associatie. Dat doet deze tekenaar wel goed.”

Wat vindt u van de cartoon op Joop.nl?
“Persoonlijk vind ik het een goede tekening. Een cartoon moet in één beeld het hele verhaal vangen door middel van associatie. Dat doet deze tekenaar wel goed.”

Geert Wilders vindt de cartoon walgelijk. Kan een tekening gevaarlijk zijn?
“Eerlijk gezegd ben ik banger voor het gevaar van de algemene stupiditeit onder Nederlandse journalisten. Dat is een veel groter gevaar voor de samenleving.”

Hoe bedoelt u?
“Het feit dat je mij belt omdat Geert Wilders weer iets heeft geroepen geeft precies aan hoe uw brein werkt. De media is tegenwoordig alleen maar bezig met kolommen vullen. Jullie struikelen van mediamomentje naar mediamomentje en zijn bang om een scoopje te missen. Waarom vraagt u mij niet over Jolande Sap of Job Cohen? Omdat het geen conflictnieuws is en voor inhoudelijk nieuws steeds minder plaats is.”

U bent wel erg negatief over het huidige journalistieke peil in Nederland…
“De kranten zijn organisaties geworden die winst moeten maken. Voor de objectieve nieuwsgaring is dit een slecht teken, eigenlijk zouden we die net als de publieke omroepen moeten subsidiëren. Door de enorme snelheid van het nieuws tegenwoordig weten media vaak al van tevoren wat ze willen weten, dat zou niet moeten.”

Ik belde eigenlijk over Geert…
“De enige reden dat Geert Wilders bestaat is dankzij de media. Die man is een politiek entrepreneur die precies weet hoe hij moet overleven in het Haagse. Sinds de val van Verdonk is zijn mediastrategie perfect. Hij is eigenaar van het integratievraagstuk, houdt de media-aandacht vast en kan zich door de rechtszaak tegen hem mooi profileren tegen de elite. Dan wordt hij ineens gedemoniseerd, het past allemaal precies in zijn populistische straatje.”

Verdient het volk niet de leider die hij kiest?
“Wilders is het gelukt een scheidslijn aan te brengen tussen het volk en de gevestigde orde. Of je van het establishment bent, de pers, of uit wetenschappelijke hoek komt, dat maakt niet uit: je bent sowieso onderdeel van de linkse kerk en bij voorbaat fout. Dit is gevaarlijk omdat kennis hierdoor gezien wordt als iets elitairs dat niet nodig is om een land te besturen.”

Is er in de hele media niemand die het in uw ogen goed deed?
“PowNews deed het goed. Waar de traditionele media faalden, namen zij wel de tijd om de achtergronden van PVV-leden door te spitten.”

[[ poll uid=363 ]]

Reageer op artikel:
‘Geert Wilders is een mediacreatie’
Sluiten