Spring naar de content

Cartoongate: Wilders stelt Kamervragen over Wilders

Kleine valwind in de mediastorm over het voorstel voor tuigdorpen van Geert Wilders en zijn PVV. Want zo’n voorstel is aardig maar formeel moet dat natuurlijk ook op de politieke agenda. En met zo’n onsmakelijke cartoon alleen lukt dat niet natuurlijk. Dus stelde Wilders Kamervragen over zichzelf. “Heeft u kennisgenomen van het artikel Aso’s isoleren in Tuigdorpen?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

En laat dat artikel in De Telegraaf nou een interview met Geert Wilders zijn. De Tweede Kamer debatteert op donderdag 10 maart over veiligheid en Wilders wil dat Veiligheidsministers Opstelten en Donner zich dan uitspreken over zijn voorstel voor tuigdorpen gebaseerd op het Deense project Skaeve Huse. Vooralsnog blijft het onduidelijk of brievenbusplassers ook in aanmerking komen voor het project.

Ondertussen neemt cartoonist Adriaan Soeterbroek geen blad voor de mond in de Volkskrant over zijn gewraakte tekening. “Als tekenaar moet je wel heel stom zijn om niet aan concentratiekampen te denken als je Wilders hoort praten over tuigdorpen.” De verwijzing naar de gaskamers in de dodenfabrieken van het Derde Rijk is bewust gedaan, aldus Soeterbroek. “Negen van de tien keer is Wilders degene die het nieuws haalt. Ik heb een hekel aan hem, dus dat komt goed uit,” besluit de tekenaar.

In Trouw wordt Soeterbroek vandaag gefileerd. “VARA-tekenaar Soeterbroek komt niet los van de traditionele linkse obsessies rond de Tweede Wereldoorlog,” schrijft Sylvain Ephimenco. “Zijn cartoon is smakeloos, dom en weerzinwekkend. Maar ook dat mag en het clubje van Joop.nl heeft het recht om zich in die lage en onwelriekende regionen te begeven.”

Onderwerpen