Alarmgekte

Mark Traa 16 feb 2011 Politiek

Elke week één artikel uit HP/De Tijd in zijn geheel op de website. Deze week een overzicht over de moderne techniek, die ons voor de meest uiteenlopende vormen van onheil kan waarschuwen. Van AMBER Alert tot zonalarm.

AMBER Alert
Voor acute kindervermissingen en -ontvoeringen.
www.amberalertnederland.nl

Aquariumalarm
We citeren een aquariumhouder op zijn website. “Stel je even voor, je ligt aan de andere kant van de wereld op een zandwit strand en je vraagt je af hoe het met je aquarium zou zijn.” Ja, dan had je vroeger een probleem: je kwam er pas achter wanneer je weer thuis was. Maar nu kun je een sms krijgen wanneer er thuis iets afwijkends gebeurt. “Ik heb al eens meegemaakt dat ik een alarmmelding kreeg omdat mijn zoutgehalte te laag werd. Bij thuiskomst ontdekte ik dat mijn kalkreactorvat in de kelder gebarsten was en mijn aquarium langzaam aan het leeglopen was. Ook was ik eens vergeten om een waterkraantje dicht te draaien en werd ik tijdig op de hoogte gebracht via mijn gsm.” En voor de echte neuroten: je kunt je aquarium zo vaak je wilt een sms’je sturen, waarna je prompt een melding krijgt of alles nog wel werkt.
www.iks-aqua.com

Boevenalarm

Is er een inbreker of een kinderlokker in uw buurt gesignaleerd? De politie laat het u weten per sms. Twaalf politieregio’s maken inmiddels gebruik van het systeem.
www.politie.nl

Bootalarm

“Voor Wubbo is het te laat. Hoe lang gaat u nog wachten?” Ziedaar de fijnzinnige advertentietekst van B-Guard, verwijzend naar de vernieling van het duurzame zeilschip van Wubbo Ockels. B-Guard stuurt u een smsje wanneer onverlaten inbreken in uw boot of ermee vandoor gaan.
www.b-guard.nl

Consumentenalarm

Een service van de Consumentenbond voor ‘mensen die direct, waar ze ook zijn, op de hoogte willen worden gebracht over gevaren voor hun gezondheid of portemonnee’. Zij krijgen een sms, bijvoorbeeld over onveilige voeding en onveilige producten, gevallen van oplichting en medicijnen waar iets mis mee is. Natuurlijk verschijnen die berichten ook in het nieuws. Maar u zult maar net bij de kassa in de supermarkt staan met een limonadefles die kan ontploffen…
www.consumentenbond.nl

Dierenalarm

Huisdier weggelopen? Paniek! Maar u hoeft niet als enige te zoeken. Iedereen die is aangesloten bij AnimalAlert krijgt een melding per sms, om uit te kijken naar uw troeteldier.
www.animalalert.nl

Duifalarm

Zit u als duivenmelker smachtend op een binnenkomende duif te wachten, maar moet u écht even weg? Dan kunt u rekenen op een sms’je zodra een bewegingssensor detecteert dat het diertje is geland.
www.giko.nl/duivenalarm.php

Energie-alarm
Is er een storing in het gas- of elektriciteitsnet, dan krijgt u een sms om zo tijdig de inhoud van de vrieskist veilig te stellen.
www.alarmbericht.nl

Geboorte-alarm
Drachtige merrie in de stal? Als ze persweeën krijgt, gaat ze liggen. Een detector voelt dat en stuurt u terstond een sms’je.
www.birth-guard.nl

Gladheidsalarm

Het KNMI waarschuwt u per sms voor gladde wegen.
www.alarmbericht.nl

Hartalarm
Bij een hartstilstand is het zaak er snel bij te zijn. Vrijwilligers kunnen dan helpen. Als ze zich hebben aangemeld bij een smsdienst, krijgen ze van de meldkamer een signaal dat er in hun nabijheid gereanimeerd moet worden. Ook kunnen ze bericht krijgen waar de dichtstbijzijnde defibrillator (AED) zich bevindt.
www.aed-alert.nl

Hooikoortsalarm

De dagelijkse hooikoortsverwachtingen van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn de verwachtingen voor de komende dag ongunstig, dan krijgt u een sms. Dat kan twintig tot dertig keer per seizoen gebeuren.
www.alarmbericht.nl

Lelie-alarm

De Hortus in Haren stuurde in juli vorig jaar een sms naar zeventig liefhebbers die de zeldzame bloei van een reuzenlelie wilden zien. Bij aankomst bleek het overigens loos alarm.

Luchtverontreinigingsalarm

“Lokale milieudiensten zullen dit alarm inzetten om abonnees pro-actief op de hoogte te brengen van stankoverlast (en of dit mogelijk schadelijk is) of ernstige vervuiling (smog). U kunt dan maatregelen nemen door ramen en deuren te sluiten en/of uw gezinsleden die hiervan mogelijk last hebben, te adviseren niet naar buiten te gaan.”
www.alarmbericht.nl

Slikalarm

Een sms’je op de tijden dat u uw pilletje dient in te nemen.
www.medilert.nl

Sms-alarm

Creditalarm stuurt een sms wanneer het einde van uw belbundel in zicht is en u dus zorgwekkend veel sms’t.
www.cellcrowd.com

Spijbelalarm

Is een leerling niet in de klas verschenen? Een medewerker van de school kan direct een sms’je versturen naar de ouders en de betreffende leerling – en eventueel de leerplichtambtenaar. Reeds bij verschillende scholen in gebruik.
www.spijbelsms.nl

Thermostaatalarm

Een thermostaat met een alarm erop. Wordt het te warm of te koud in een van uw gebouwen waar u zelf niet aanwezig bent, dan krijgt u een sms.
www.smscom.nl

Verzakkingsalarm

Dreigt uw huis te verzakken? Met een detector in de fundering wordt iedere beweging zorgvuldig geregistreerd. Wanneer het misgaat, ontvangt u van het systeem een sms’je.
www.stabialert.nl

Wateralarm

Is er een storing in de watervoorziening of zijn er giftige stoffen of bacteriën in de waterleiding terechtgekomen, dan krijgt u een sms, en kunt u het water bijvoorbeeld voor de zekerheid koken voor consumptie.
www.alarmbericht.nl

Weeralarm

Een initiatief van het KNMI: een waarschuwing voor extreem weer. Wordt in de regel voorafgegaan door een voorwaarschuwing. Kan ook worden aangevuld met een Verkeersalarm.
www.knmi.nl

Wietalarm

Er kan niets gebeuren met uw plantjes als u er niet bent: per sms-alarm krijgt u een signaal als er rook- of waterschade dreigt.
www.growshoponline.nl

Wijkalarm

In verschillende wijken krijgen bewoners sms’jes wanneer er iets loos is. Zo ook in de Molenwijk in Amsterdam-Noord. Het sms-alarm is bedoeld ‘voor signalering en melding van overlast, vernieling en ongewenst gedrag, invoeren van wijkregels, het stimuleren dat bewoners elkaar weer aanspreken op ongewenst gedrag en het voeren van een campagne gericht op het in acht nemen van algemene normen en waarden’. Wie op het systeem is aangesloten, zal na ontvangst van de sms ‘direct op straat of balkon uitkijken naar verdachte omstandigheden en/of personen, die te maken hebben met het voorval’.
www.henkveen.nl/exposities/expostraatrat.htm

Woonalarm

Wordt er bij u thuis ingebroken en pikken bewegingssensoren dat op, dan klinkt niet alleen ter plekke een luid alarm maar wordt ook een signaal naar uw mobieltje gezonden. Handig als u er niet bent: dan kunt u zich direct naar huis spoeden. Eventueel kan een camera direct videobeelden maken die ook via het mobieltje te bekijken zijn. Ook bij brand- en waterschade in huis krijgt u een sms.
www.woonveilig.nl

ZonkrachtAlarm

Het KNMI en KWF Kankerbestrijding waarschuwen u per sms voor een te hoge zonkracht.
www.alarmbericht.nl

Reageer op artikel:
Alarmgekte
Sluiten