Algemeen nieuws

import foto van de week 18 feb 2011 Cultuur

Bijgaande foto werd afgelopen week níet uitgeroepen tot World Press Photo van 2010. Dat werd een foto van een Afghaans meisje met een door haar Taliban-echtgenoot afgesneden neus. Alle kranten hebben de winnende plaat afgedrukt. Want zo hoort dat.

De foto op deze pagina’s is er een uit de categorie ‘ook erg’. Hij is gemaakt op Haïti na de verwoestende aardbeving van 12 januari 2010. We zien een man in witte overall lijken opruimen in het mortuarium van het ziekenhuis van Port-au-Prince. De Franse fotograaf Olivier Laban-Mattei won er de eerste prijs mee in de categorie General News Stories.

Wat wordt de World Press Photo van 2011? Huisdichter van De Wereld Draait Door Nico Dijkshoorn heeft daar zo zijn ideeën over. Het wordt ongetwijfeld Egypte, zo voorspelde hij onlangs. Hij wijdde er in DWDD een raak ‘gedicht’ aan. Het was raak in die zin dat Dijkshoorn een paar fikse krassen aanbracht op het schier-heilige instituut World Press Photo.

De dichter schetste een cynisch beeld van de westerse fotografen op en rond het Tahrirplein, hongerig op jacht naar hun moment van ultieme glorie. Op zijn bekende graftoon: “Over een tijdje zal de opstand in Egypte door de westerse media zijn teruggebracht tot een duidelijk beeld: een schoen, een meisje, de mond wijd open, de handen op het gezicht van haar dode moeder en, makkelijk voor ons, op de achtergrond een kameel. Zodat we weten: ‘O ja, Egypte. Dat was erg’.”

Inderdaad, zo zal het gaan.

Reageer op artikel:
Algemeen nieuws
Sluiten