De hoofddoek en GroenLinks

import haagse post 18 feb 2011 Politiek

De hoofddoek is terug in het debat. Waren de gemoederen over de ‘kopvoddentaks’ eindelijk bedaard, nu gaat het over het wel of niet weren van hoofddoekjes in het openbaar vervoer van Noord-Holland. U kunt dus niet zeggen dat de komende verkiezingen niet over provinciale onderwerpen gaan.

Kersvers Eerste Kamer-lijsttrekker Machiel de Graaf (PVV) wist tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op Radio 1 de schade te beperken: de uitspraken van zijn collega Hero Brinkman over een verbod waren wellicht wat voorbarig. De fijnproever merkte echter een subtiele draai op in het betoog van GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap.

Was voorgangster Femke Halsema nog erg kritisch op de hoofddoek, Sap ziet dat anders. Halsema zei in 2009 tegen De Pers: “Ik zie het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos. En volstrekt vrij.” Maar volgens Sap emanciperen vrouwen met een hoofddoekje vooral door ‘werk en onderwijs’. “Terwijl ze zonder hoofddoekje vaak niet naar buiten mogen, terwijl dat mét wel kan.” Ze zei het in een paar seconden, maar het is een breuk met de lijn-Halsema.

Reageer op artikel:
De hoofddoek en GroenLinks
Sluiten