Spring naar de content

Mariska de Haas trekt van leer tegen homo’s in Hongaarse pers

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In een brief aan de Volkskrant prees zij onlangs de repressieve mediawet van Hongaarse premier Viktor Orbán (geen familie). Volgens De Haas weten Nederlandse journalisten niets van Hongarije, en schrijven zij kritiekloos de ex-communistische tegenstanders van de conservatieve Fidesz- regering over.

De eigen deskundigheid van Mariska De Haas over Hongarije bestaat eruit dat zij een Hongaarse echtgenoot heeft die haar de Hongaarse kranten voorleest, zo liet zij het Radio 1-programma Dit is de Dag weten. Rechts Hongarije omarmt haar nu ook. De conservatieve, nauw aan de regering verbonden krant Magyar Nemzet pakte afgelopen zaterdag over een volle pagina (1 en 2; [[popup file=”2011-02/mariskahon1_1.jpg” description=”mirror 1″ align=”inline” ]] en [[popup file=”2011-02/mariskahon2_1.jpg” description=”mirror 2″ align=”inline” ]]) uit met een interview, afgenomen door Brusselse correspondent István Lovas.

In het gesprek prijst De Haas zichzelf als iemand die ‘de moed heeft om in het belang van de waarheid in te gaan tegen heersende meningen’ en vermeldt ze de doodsbedreigingen en 350.000 negatieve tweets die ze kreeg ‘omdat ik mij uitsprak tegen abortus.’

Lovas is een van de sterverslaggevers van Magyar Nemzet. Hij houdt bij wie lelijke dingen over Hongarije schrijft, en staat bekend om zijn vlammende epistels tegen ex-communisten, joodse intellectuelen, Washington, London en Tel Aviv, al wijst hij beschuldigingen van antisemitisme verontwaardigd van de hand. Hij schurkt dicht aan tegen het ‘radicaal-rechtse’ Jobbik. In een open brief aan partijleider Gábor Vona haalde Lovas uit naar de ‘leugens’ in de westerse media over Jobbik en prijst hij de partij als David die vecht tegen Goliath.

Twee weken vóórdat het stuk in Magyar Nemzet verscheen, stond al onder de kop onder de kop ‘de gesel van de Nederlandse progressieven’ een uitgebreide versie op een aantal Hongaarse websites, waaronder het uiterst rechtse Kuruc.info, dat zich bezig houdt met thema’s als ‘zigeunermisdaad’ en opkomt voor de rechten van Holocaustontkenners. De stukken van Lovas verschijnen vaker op Kuruc – en hij zal het interview vervroegd aan zijn andere afnemers hebben rondgestuurd. Het vraaggesprek vol afkeer van homoseksuelen, transseksuelen, progressieven en de media past in ieder geval uitstekend bij de verdere inhoud van de site.

Uit het interview blijkt waarom Mariska Orbán-De Haas zo gecharmeerd is van naamgenoot Viktor Orbán, die in zijn nieuwe Hongaarse grondwet een verwijzing naar God gaat plaatsen. Mariska De Haas vindt in Hongarije iets terug van ‘Nederland van de jaren vijftig,’ toen homo’s nog in de kast zaten en er geen Spuiten en Slikken bestond.

Nederlandse journalisten, zegt de Haas afkeurend, ‘hebben dezelfde mening over alles.’ Ze steunen ‘voorstanders van abortus, euthanasie en het homohuwelijk’. Gruwend vraagt Lovas naar transseksuelen. “Vergeef me het sarcasme, willen ze ook dat iedereen vanaf zijn achttiende kan beslissen over zijn seksuele identiteit?” “Ja,” antwoordt De Haas, “daar kan je om lachen, maar dat is zo.” Lovas toont zich buitengewoon geïnteresseerd. “Welk toilet gebruiken zij dan?” Ook wil Lovas graag weten wat er met een ‘hermafrodiet’ gebeurt bij een gevangenisstraf: komt hij bij de mannen of de vrouwen?

“De journalisten vinden unaniem dat homo’s en dit soort mensen gesteund moeten worden,” vertelt De Haas. “Toen ik naar de journalistenschool ging, wilde minstens de helft van de studenten met zijn eigen geslacht naar bed of zoenen. Alleen maar om te laten zien hoe cool ze zijn. Zoals ze bij u met het roken van sigaretten doen.” Ze informeert Lovas over BNN-show Spuiten en Slikken. “In dit programma bezoeken bekende Nederlanders prostituees, ook die van hetzelfde geslacht, en filmen ze zichzelf, terwijl ze de vreemdste seksuele handelingen uitvoeren.”

Lovas constateert instemmend dat ‘uw minister-president zich uitsprak voor de vrijheid van meningsuiting van Holocaust ontkenners,’ en berijdt zijn stokpaardje over het internationale complot tegen Hongarije. Komt de belangstelling van de Nederlandse media wellicht omdat ‘Nederlandse verzekeraars, financiële instellingen en diverse multinationals een zo groot mogelijke hap wilden nemen uit de Hongaarse markt?’

Op Twitter reageert De Haas boos op een link naar het interview op Kuruc. Ze wordt in een bepaald hoekje gezet, en verkeerd vertaald, beweert ze. Het artikel in Magyar Nemzet verschilt echter nauwelijks van de webversie. De redactie knipte alleen het stuk met de toiletgewoonten van transseksuelen eruit, en verwijderde twee quotes van De Haas over Nederlandse journalisten die ‘geen moraliteit hebben’ en ‘deviante waarden’ verdedigen.

Natuurlijk kan zij er niets aan doen dat Kuruc het originele interview van Lovas plaatste. Maar er is in Hongarije een grote overlap tussen gewoon rechts en uiterst rechts. Als ze Lovas had nagetrokken, had ze van zijn obsessie met het Jodendom en sympathie voor Jobbik kunnen weten. Gelukkig voor De Haas is er sinds 1 januari een strenge mediawet van kracht in Hongarije. Als zij meent dat Lovas haar verkeerd geciteerd of onjuist behandeld heeft, kan zij een klacht indienen bij de media-autoriteit.

UPDATE, 13.24 uur – Mariska de Haas reageert met een vraag: “Interview viel in Hongarije heel anders. Zou #HPdeTijd mij onterecht verkeerd citeren en alles ongenuanceerd uit de context trekken?

Martin Mevius is freelance journalist en was als Hongarijedeskundige verbonden aan de universiteiten van Oxford en Amsterdam.

Onderwerpen