Spring naar de content

Ook Bleker buigt voor Wilders

Mooie bende, zo’n gedoogcoalitie. Moest eerder Gerd Leers (CDA) al op audiëntie bij Geert Wilders alvorens minister te kunnen worden, nu gaat weer een christendemocraat door het stof. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker moest vandaag in opdracht van Maxime Verhagen diep door het stof voor de PVV-leider. Hij heeft spijt van zijn uitspraken over de PVV.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bleker was gisteren in het Overijsselse Markelo op een CDA-verkiezingsbijeenkomst en uitte daar harde woorden over gedoogpartner PVV. “Ik moest niets van de PVV hebben en moet nog steeds niets van de PVV hebben,” aldus een boze Bleker. Ook zegt Bleker te ‘walgen’ van ‘het hoofddoekjesgedoe’ van de PVV.

Geert Wilders belde – niet geheel onterecht, er staat ook een CDA-handtekening onder het gedoogakkoord, tenslotte – vanmorgen ontstemd naar Maxime Verhagen. De voorlopige CDA-partijleider nam vervolgens weer contact op met Bleker die zijn excuses aan Wilders aanbood. Wilders liet, diplomatieker dan we van hem gewend zijn, aan de NOS weten in een reactie: “Hij heeft me gebeld en spijt betuigd dat hij over PVV-standpunten had moeten spreken i.p.v. over PVV.”

Dat Bleker op zijn minst niet al te handig heeft geopereerd moge duidelijk zijn. Aan de andere kant is het nu de tweede keer dat een CDA-bewindspersoon vernederd wordt door Wilders. Het is nog maar de vraag hoelang de christendemocraten dat gaan pikken. Wilders gaat ondertussen onverdroten voort met het richten van zijn pijlen op zijn ‘coalitiegenoten’. Zo twitterde hij gisteren: “Voorstel Minister Leers om burgemeesters (met slappe knieen) te laten beslissen over sommige asielzoekers is erg slecht idee. Niet doen dus.

De vraag die nu langzamerhand opdoemt is: hoeveel rek zit er nog in het incasseringsvermogen van het CDA?