Spring naar de content

‘Nederland is vulgair scheldland geworden’

En dan schakelen we nu over naar België, waar collega Yves Desmet van De Morgen ons land onder de loep neemt. Hij vindt met name de vrees van Mark Rutte (‘Belgische toestanden‘) volstrekt belachelijk. “Als er nu één land in Europa politiek volkomen de trappers is kwijtgeraakt, dan toch onze sympathieke noorderburen?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Politiek commentator Yves Desmet begint in zijn betoog nog voorzichtig (‘als wereldrecordhouder regeringsonderhandelen past ons enige bescheidenheid’), maar pakt ons dan bij de strot – en knijpt dóór.

“Als er nu één land in Europa politiek volkomen de trappers is kwijtgeraakt, dan toch onze sympathieke noorderburen? In geen decennium tijd van gezapig en gedogend polderend gidsland geëvolueerd naar de democratie met de grootste jojoverkiezingen en met de grootste versnippering van het kiezerskorps. Nergens anders is het partijlandschap verdeelder, vliegen de zetels bij iedere verkiezing zo driftig heen en weer.”

En: “Nergens anders heeft een rauw populisme, terend op het onvermogen van een politieke klasse om de maatschappelijke wrevel tijdig te onderkennen en te ontmijnen, zo’n massaal succes kunnen halen. Wat eens de consensusnatie bij uitstek was, is nu een vulgair scheldland geworden, waar alles wat gezegd kan worden, ook maar meteen gezegd moet worden, waar verkeerd begrepen assertiviteit en hufterigheid het hebben overgenomen van beschaafdheid en beleefdheid.”

Desmet eindigt met een rechtstreeks aan Mark Rutte (door hem steevast ‘Marc Rutte’ genoemd) gerichte uitsmijter: “In alle vriend- en nabuurschap, meneer Rutte, maar stukken liever ‘Belgische toestanden’ dan het wankelend populistisch minderheidsexperimentje dat u aan de gang probeert te houden.”

Onderwerpen