‘Nederland is vulgair scheldland geworden’

niek stolker 3 mrt 2011 Politiek

En dan schakelen we nu over naar België, waar collega Yves Desmet van De Morgen ons land onder de loep neemt. Hij vindt met name de vrees van Mark Rutte (‘Belgische toestanden‘) volstrekt belachelijk. “Als er nu één land in Europa politiek volkomen de trappers is kwijtgeraakt, dan toch onze sympathieke noorderburen?”

Politiek commentator Yves Desmet begint in zijn betoog nog voorzichtig (‘als wereldrecordhouder regeringsonderhandelen past ons enige bescheidenheid’), maar pakt ons dan bij de strot – en knijpt dóór.

“Als er nu één land in Europa politiek volkomen de trappers is kwijtgeraakt, dan toch onze sympathieke noorderburen? In geen decennium tijd van gezapig en gedogend polderend gidsland geëvolueerd naar de democratie met de grootste jojoverkiezingen en met de grootste versnippering van het kiezerskorps. Nergens anders is het partijlandschap verdeelder, vliegen de zetels bij iedere verkiezing zo driftig heen en weer.”

En: “Nergens anders heeft een rauw populisme, terend op het onvermogen van een politieke klasse om de maatschappelijke wrevel tijdig te onderkennen en te ontmijnen, zo’n massaal succes kunnen halen. Wat eens de consensusnatie bij uitstek was, is nu een vulgair scheldland geworden, waar alles wat gezegd kan worden, ook maar meteen gezegd moet worden, waar verkeerd begrepen assertiviteit en hufterigheid het hebben overgenomen van beschaafdheid en beleefdheid.”

Desmet eindigt met een rechtstreeks aan Mark Rutte (door hem steevast ‘Marc Rutte’ genoemd) gerichte uitsmijter: “In alle vriend- en nabuurschap, meneer Rutte, maar stukken liever ‘Belgische toestanden’ dan het wankelend populistisch minderheidsexperimentje dat u aan de gang probeert te houden.”

[[ poll uid=380 ]]

Reageer op artikel:
‘Nederland is vulgair scheldland geworden’
Sluiten